Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Feil om Shoaib Sultan

I stedet for å la Sultan være den positive rollemodellen han kan være i kampen for homofiles rettigheter og likeverd, fortsetter enkelte å reprodusere en gammel påstand som lett lar seg avkrefte med et googlesøk.

 Rådgiver i Antirasistisk senter  Shoaib Sultan (til høyre) blir pekt ut av Kaltham Alexander Lie som "homofob" på et grunnlag som ikke en gang eksisterer. NTB scanpix
Rådgiver i Antirasistisk senter Shoaib Sultan (til høyre) blir pekt ut av Kaltham Alexander Lie som "homofob" på et grunnlag som ikke en gang eksisterer. NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaltham Alexander Lie kjemper en viktig kamp for homofiles rettigheter. Bakteppet er dystert, med de brutale henrettelsene i Den islamske staten. At Lie peker seg ut Shoaib Sultan som en motstander, er derimot meningsløst, og direkte kontraproduktivt.  

Lie skriver 24. februar at Shoaib Sultan, da han var generalsekretær i Islamsk råd, "nektet... å ta avstand fra dødsstraff for homofile muslimer", samt at Sultan "fikk indirekte støtte fra Antirasistisk Senter, som den gang mente at vi homofile muslimer drev med negativ propaganda".  

Ingenting er riktig her, og mye er sammenblandet. For det første tok Sultan gjentatte ganger avstand fra dødsstraff da han var generalsekretær i Islamsk råd, eksempelvis i denne avisen 16. februar 2010. Da Sultan ble konfrontert med at Mohyeldeen Mohammad støttet at Al Shabaab hadde steinet en homofil mann til døde i Somalia, sa Sultan direkte — med akkurat de ordene Lie mener at han aldri brukte — at Islamsk råd "tar avstand". Videre: "Disse holdningene er ikke representative for våre medlemsorganisasjoner eller den jevne muslim."  

I Ny Tid i oktober 2009 uttalte Sultan følgende på vegne av Islamsk Råd, i et felles intervju med Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH): "Vi ønsker ikke dødsstraff for noen, og mener faktisk at homofile er likeverdige mennesker." Sultan la til: "I det øyeblikket man begynner å presse en annen, har en gått for langt." Sultan er altså ikke bare imot dødsstraff. Han er imot at homofile skal presses til å være som noe annet enn de er.  

Da et homofilt par ble angrepet på Grønland, uttalte Sultan til Utrop i august 2009, stadig på vegne av Islamsk Råd, at det var "tragisk at mannen som overfalt et homofilt par på Grønland i Oslo brukte islam som unnskyldning for angrepet". Han sa videre: "Det viktigste i denne saken er at bruk av vold er uakseptabelt". Videre: "Å bruke islam som unnskyldning for å gjøre noe galt gjør det hele enda verre."   Det er vanskelig å se noe grunnlag i uttalelser som dette for at Sultan skal være "homofob". At Lie framsetter denne påstanden er alvorlig. Den går direkte på Sultans person, og det er en påstand av en type som aldri burde framsettes uten konkret belegg. I Lies innlegg er det verken sitater eller referanser som kan rettferdiggjøre et slikt personangrep.  

Lie ser også ut til å mene at Antirasistisk Senter den gang Sultan var generalsekretær i Islamsk råd skal ha kalt kritikken av Sultan "propaganda". Det kan vi ikke se at vi har gjort. Lie gir heller ingen referanser. I en debatt flere år senere, i VG i 2013, omtalte vi derimot at det "luktet av svertekampanje" da to debattanter, André Oktay Dahl og Ragnar Kværness, bedrev meget selektiv sitatvirksomhet fra et særskilt intervju med Sultan. Det var snakk om et intervju med Sultan i Fri Tanke i 2007. Dahl og Kværness påsto at Sultan i dette intervjuet ikke tok avstand fra dødsstraff for homofili. Påstanden er absurd, siden det står allerede i intervjuets overskrift at "dødsstraff er feil". Dette gjentas i ingressen, og atter en gang lenger nede i oppslaget. Derfor mente vi at dette konkrete innlegget fra Dahl og Kværness lignet en "svertekampanje".  

Det jeg spør meg om, er hvorfor Lie ser seg tjent med å insistere på at Sultan mener noe han ikke mener. Ville ikke kampen for homofiles rettigheter hatt langt større nytte av at man framhevet så klare, positive sitater fra den tidligere generalsekretæren i Islamsk råd som et eksempel til etterfølgelse? I stedet for å la Sultan være den positive rollemodellen han kan være i kampen for homofiles rettigheter og likeverd, fortsetter enkelte å reprodusere en gammel påstand som lett lar seg avkrefte med et google-søk. Det er trist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!