Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Feil om spill

Spillavhengighet rammer ikke bare den som spiller, men også de rundt.

Det viktigste for norsk spillpolitikk er ansvarligheten, skriver Mina Gerhardsen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Det viktigste for norsk spillpolitikk er ansvarligheten, skriver Mina Gerhardsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Meninger

FpUs formann Atle Simonsen vil åpne for at utenlandske spillselskap skal få lisens til å drive i Norge. Han argumenterer med at dagens spillemodell er sosialistisk og at frivilligheten og idretten kan få økte inntekter om Betsson, Unibet og de andre kan få lovlig tilgang til norske kunder. Den såkalte sosialistiske spillmodellen ble innført med bred støtte på stortinget fordi man så konsekvensene av den forrige lisensmodellen, nemlig spilleautomatmarkedet.

Erfaringen med mange kommersielle aktører på spillfeltet var at det førte til en konkurranse om og et press på spillerne som gjorde at mange fikk problemer med spillavhengighet. Det var også vanskelig å kontrollere spillmarkedet når det ble mange aktører. Avviklingen av spilleautomatene og innføringen av en enerettsmodell med Norsk Tipping som forvalter, har ført til en sterk reduksjon av spillproblemer. Men det er fortsatt et problem for over 100 000 mennesker. Det bør vi ta på alvor.

Spillavhengighet rammer ikke bare den som spiller, men også de rundt. Konsekvensene kan være store. Dagens inntekter går til idrett, frivillighet og kultur. For disse mottakerne er det avgjørende at inntektene er etisk forsvarlige og ikke bidrar til spillproblemer. Når Simonsen prøver å lokke med milliardgevinst til gode formål tar han dessuten feil. Regnestykkene på inntekt til formål anslår at det vil bli om lag 200 millioner kroner i året. Det er lite mot milliardene Norsk Tipping bidrar med.

Å svekke enerettsmodellen er neppe til gagn for frivilligheten. Det viktigste for norsk spillpolitikk er likevel ansvarligheten. Selskapene Simonsen vil slippe til driver daglig undergraving av forbudet mot spillreklame ved å sende reklame via TV3 og ViaSat som ikke sender fra Norge. De reklamerer på nett, sms og e-post. De lokker med pengegaver og gratisspill for å få folk inn, og lån for å få dem til å bli når banken er tom. Dette bør ikke belønnes med lisens. Når utredningen om dette kommer i januar bør det møtes med et klart nei til endring som kan øke spillproblemene i Norge.