DEBATT

Feil på feil fra SV om utvinning av thorium

Norsk thorium vil være noen av de siste ressursene som vil bli kommersielt attraktive.

LITEN TRO PÅ THORIUM: Nils Bøhmer, kjernefysiker og daglig leder i Miljøstiftelsen Bellona, har liten tro på thorium som framtidig energiressurs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix 
LITEN TRO PÅ THORIUM: Nils Bøhmer, kjernefysiker og daglig leder i Miljøstiftelsen Bellona, har liten tro på thorium som framtidig energiressurs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

30. august kommer Ådne Naper og Thor Egil Braadland (begge SV) med en rekke feilaktige påstander om thoriumets påståtte fortreffelige egenskaper.

De to hevder at utvinning av thorium i Telemark kan føre til mange arbeidsplasser i Norge. Dette er feil av flere grunner. For det første er thoriumet vi finner i Telemark veldig vanskelig å utvinne i forhold til andre thoriumressurser rundt omkring i verden.

Hvis det skulle bli et framtidig marked for thorium, vil norsk thorium være noen av de siste ressursene som vil bli kommersielt attraktive.

I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til hvor store de norske ressursene faktisk er. For noen år siden trodde man at Norge satt på verdens fjerde eller femte største thoriumressurs. Nå er vi ikke engang på topp ti. India, Brasil, Australia og USA har hver for seg nesten ti ganger så store ressurser som Norge.

Det hevdes også at thoriumbrensel er et trygt og miljøvennlig alternativ til tradisjonelt uranbrensel.

Det er også en sannhet med modifikasjoner. Ja, det er riktig at thorium i såkalte fjerdegenerasjonen kjernereaktorer vil danne et mindre radioaktivt avfallsproblem enn dagens andre- og tredjegenerasjons reaktorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer