Feil problemstilling, Simonsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA HAR LIKESTILLING

og etnisk diskriminering med hverandre å gjøre? spør Marie Simonsen i Dagbladet 19. februar, og avslører både begrepsforvirring og liten innsikt i grunnleggende felles trekk ved all forskjellsbehandling. Skråsikkert konstaterer hun at Regjeringens forslag om et felles ombud for likestilling og diskriminering er et tilbakeslag for likestilling mellom kjønnene. Er hun blendet av sin egen fantasi om et «hevnmotiv»?

Likestilling handler ikke bare om kjønn, og diskriminering handler ikke bare om etnisitet. Diskriminering er et begrep for usaklig forskjellsbehandling på en rekke grunnlag. Alt likestillingsarbeid har sitt utgangspunkt i forekomsten av diskriminering - uavhengig av om grunnlaget er kjønn, etnisitet eller noe annet.

Simonsen bør ta bryet med å lese likestillingsloven og Holgersen-utvalgets utkast til ny lov mot etnisk diskriminering. Allerede av formålsbestemmelsene fremgår det at lovene gir Likestillingsombudet hjemmel for å drive pådriverarbeid. Finland har organisert lovhåndhever- og pådriverfunksjonene i et felles organ. Resultatet er ikke mindre vellykket enn hos oss. Flere andre europeiske land har slått sammen på tvers av diskrimineringsgrunnlag og funksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.