DEBATT

Coronavirus og smittevern

Feil råd fra FHI gir økt smittefare

Resultater av feil smittevernråd fra FHI med hensyn til personlig smittevernbeskyttelse, kan trolig ha medført den enorme smittespredningen observert i sykehjem – med betydelig overhyppighet av død.

IKKE BARE FEIL RÅD: FHI viser i en video med på- og avkledning av smittevernutstyr at personalet faktisk forurenser hendene ved å ta i kontaminert hanske og smittefrakks underarm ved avkledning. Smittestoff kommer da på den ene hånda som kan føre til selv-smitte med Coronavirus, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege.
IKKE BARE FEIL RÅD: FHI viser i en video med på- og avkledning av smittevernutstyr at personalet faktisk forurenser hendene ved å ta i kontaminert hanske og smittefrakks underarm ved avkledning. Smittestoff kommer da på den ene hånda som kan føre til selv-smitte med Coronavirus, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaterte sine smittevernråd 3. april og kommer med råd om ikke bruk av personlig smittevernutstyr (PPE) dersom man er mer enn 2 meter fra en pasient med definert coronasmitte («Personlig smittevernutstyr ved covid-19, inkludert råd om utvidet bruk og gjenbruk», FHI 3. april).

For «å redusere bruk av personlig beskyttelsesutstyr», mener FHI at ansvarlig personell bør «-vurdere om oppgaver kan overføres til andre yrkesgrupper som skal inn i rommet (eks matservering --)». Med dette mener kanskje FHI at det er mindre farlig å utsette andre yrkesgrupper for smitte, enn helsepersonell?

FHI ønsker også å redusere beskyttelsesutstyr ved at «--Dersom man kan holde 2 meter avstand til pasienten eller mer, er det ikke behov for beskyttelsesutstyr». Dette medfører at personalet kan fritt gå ut og inn til covid-19 pasienter i sykehjem og ved sykehus – bare de holder en viss avstand!

FHI anbefaler dessuten bruk av bare munnbind, ikke åndedrettsvern, dersom nærmere enn 2 meter fra en covid-19 pasient. Dette medfører at personalet blir eksponert for både luft og dråpesmitte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer