DEBATT

Debatt: Abort

Feilaktig om abort

En utvidelse av abortloven til nesten halvgått svangerskap er å sette hele abortloven i spill.

GRAVID? En utvidelse av abortloven til nesten halvgått svangerskap er å sette hele abortloven i spill, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
GRAVID? En utvidelse av abortloven til nesten halvgått svangerskap er å sette hele abortloven i spill, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet skriver på lederplass 13. juni at de ønsker velkommen forslag om å fjerne nemndene og åpne for selvbestemt abort fra uke 18. Avisen skriver at lovendringen om tvillingabort bør få konsekvenser fordi Stortingets vedtak «så til de grader er i utakt med folkeviljen». Dette bestrider vi.

Den nå vedtatte endringen i abortloven er en opprydding i et lovverk som var ønsket av fagmiljøet som utfører disse abortene. Nå blir det slutt på at abortloven konsekvent blir omgått fordi alle disse abortene systematisk har blitt utført etter uke 12 uten nemndbehandling – slik norsk abortlov krever. Fosterreduksjon er et medisinsk og teknisk komplisert inngrep som setter det gjenlevende fosteret i fare for å bli spontanabortert. Derfor er det helt rimelig å kreve at man må oppfylle visse krav for å få utført en slik abort, noe alle andre europeiske land krever.

Å påstå at hele abortloven og kvinners selvbestemmelse nå er truet, er en feilaktig framstilling som ikke har noen rot i virkeligheten. Menneskeverd jobber for økt rettsvern for de ufødte, og i høst oppfordret vi KrF til å velge den siden i politikken hvor de ville få størst gjennomslag i endringer av abortlovens yttergrenser. Paragraf 2c og tvillingabort er deler av abortloven som ikke gjelder kvinners selvbestemmelse.

En utvidelse av abortloven til nesten halvgått svangerskap er å sette hele abortloven i spill, noe som ikke var tilfelle ved høstens debatt. Er det noe som vil være i utakt med folkeviljen, så er det en slik monumental utvidelse av abortloven, for undersøkelser viser overveldende flertall til støtte for 12.-ukersgrensen i abortloven.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer