Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Kosthold

Feilaktig om vegansk kosthold

Er det å spre beskyldninger, og stigmatisere livssyn virkelig i tråd med presseetiske regler?

IKKE MANGEL: I dag møter helsevesenet svært sjeldent veganere med vitamin B12-mangel, og andel veganere er forsvinnende liten blant dem som får påvist B12-mangel, skriver innsenderen. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE MANGEL: I dag møter helsevesenet svært sjeldent veganere med vitamin B12-mangel, og andel veganere er forsvinnende liten blant dem som får påvist B12-mangel, skriver innsenderen. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er for lengst bred faglig enighet om at vegansk kosthold er trygt og sunt både for store og små. Likevel kom flere norske medier nylig med saftige og selgende, dog uten dekning, overskrifter som antydet det motsatte, og kvinner som har valgt et vegansk kosthold ble dermed, helt uten belegg, beskyldt for å utsette sine barn for alvorlig helserisiko. Er det å spre slike beskyldninger, og stigmatisere livssyn virkelig i tråd med presseetiske regler?

Det begynte med at TV2 intervjuet både norske, danske og svenske leger. Legene var bekymret for at mangel på vitamin B12 hos barn er mer utbredt enn det vi vet. B12-mangel kan oppstå av mange ulike grunner, blant annet ved økt behov for vitaminet under graviditet og amming, og på grunn av redusert opptak i tarmen ved bruk av noen medisiner.

I dag møter helsevesenet svært sjeldent veganere med vitamin B12-mangel, og andel veganere er forsvinnende liten blant dem som får påvist B12-mangel. Veganere blir godt opplyst, både av Helsedirektoratet, helsevesenet og Vegansamfunnet, om at tilskudd av vitamin B12 er nødvendig hvis man har et vegansk kosthold. I Danmark er det, oss bekjent, bare registrert to tilfeller av symptomgivende B12-mangel hos veganere i løpet av året.

Til tross for det, lagde avisen iTromsø en saftig men totalt ubegrunnet og hardt stigmatiserende overskrift. Enda verre er at NTB plukket opp overskriften uten å sjekke fakta, sitater eller om det i det hele tatt var dekning for budskapet i tittel. Det samme gjorde mange norske aviser. Jeg har mailet til, og påpekt faktafeilene hos både iTromsø og NTB, uten å få respons, før hele lokalpressen plukket NTB-saken opp. Feilinformasjon har spredd seg videre til hele Norge, som en følge av disse faktafeilene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!