DEBATT

Diabetes type 1 og 2:

Feilinformasjon om diabetes

Det er svært ansvarsløst å dra paralleller mellom narkotika og insulin – uansett intensjon.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg viser til innlegget i Dagbladet lørdag, «Et svik mot brukerne». Innlegget inneholder feilinformasjon og er sterkt injurierende, samt etisk uforsvarlig.

Det er viktig å lese seg opp på en sykdom som «diabetes» før man skriver om den offentlig. Det er ikke så enkelt at «diabetes» er en livsstilssykdom som kommer av kostholdet eller som har NOEN sammenheng med livsstilen. Det finnes nemlig to utbredte typer av diabetes: Type 1 og type 2.

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som IKKE kommer av dårlig livsstil – eller på noen måte har noe med dette å gjøre. De fleste får denne sykdommen i ung alder. Det er utfordrende nok for en ung person å ha diabetes type 1 – om de ikke også gang etter gang må forsvare seg og forklare at de ikke på NOEN måte kunne unngå dette.

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom som i flere tilfeller kommer av dårlig livsstil – som dere sikkert har ment å skrive om. Dette er altså diabetes TYPE TO. Både årsaken til type 1 og type 2, samt sykdomsforløpet og behandling er svært ulik. Det er derfor helt nødvendig å skille disse fra hverandre!

Forfatterne har i denne artikkelen virkelig tråkket over streken, hvor de sammenligner «diabetes» med narkomane! Det er ubehagelig nok, spesielt for de unge, med diabetes type 1 å måtte ta insulin i offentligheten, nettopp fordi det er lett å assosiere den livsviktige insulinsprøyter med narkotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer