Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feilinformasjon om keisersnitt

KEISERSNITT: Debatten har vokst etter Dagbladet publiserte vår kronikk «Keisersnitt – behov for nye holdninger» 26. februar. Vi ser det nå som nødvendig å imøtegå en rekke innvendinger og slå hull på myter og feilaktigheter.

Lena Hamnes har to hovedanliggender med sitt innlegg 5/3: (1) flere føder som kjendismammaene ved å ta i bruk selvvalgt keisersnitt (2) noe som setter mødres liv i fare. Det er ingen anerkjent forskning som viser at kvinner velger keisersnitt fordi de er påvirket av kjendismammaer. Derimot viser forskning fra Danmark at åtti prosent av dem som ønsket planlagt keisersnitt uten medisinsk grunn, var flergangsfødende som fryktet neste fødsel på bakgrunn av en tidligere skrekkblandet fødselsopplevelse.

Hamnes skiller i sitt innlegg mellom ulike former for keisersnitt, noe som ofte er en forutsetning for en ryddig debatt. Hamnes har likevel ikke tatt seg tid til å kvalitetssikre sine påstander. Vi vet at det fører til flere komplikasjoner med akutte enn med planlagte keisersnitt. Såfremt man ikke kan kategorisere datagrunnlaget fra den upublisert undersøkelsen fra 2004 kommer Hamnes med usannheter. Det sier seg selv at det er høyere skadefrekvens og dødelighet når keisersnitt blir benyttet som en siste utvei.

Vi har sett at Professor Brandtzæg (11/3) har trukket frem forskningsdata som tilsier at vaginal fødsel rent biologisk er det beste fordi keisersnittbarn får mer allergi. Et tilsvarende eksempel til hva Brandtzæg presenterer er: Grovt sett har vi gått fra 2 prosent keisersnitt i Norge i 1967 til 16,5 prosent i 2007. Samtidig har perinatal dødelighet sunket fra 20 til litt under 4 per 1000 i samme tidsperiode. Da er det lett å konkludere med at keisersnitt er gunstig. Noe sant kan det være i et slikt utsagn, men en analyse av denne typen vil være like tvilsom som den analysen Brandtzæg presenterer, og neppe en refleksjon over virkeligheten som er atskillig mer kompleks.

Forskning viser at det er foreldre med høy utdanning og inntekt som oftest går for planlagt keisersnitt. Vi tror ikke de mest ressurssterke ville ha valgt keisersnitt hvis det fantes avgjørende bevis som viste at det var mer skadelig eller hadde en større fare for dødelighet enn vaginal fødsel. I denne sammenheng er det interessant å trekke frem en norsk undersøkelse som viser at leger og jordmødre oftere blir forløst med keisersnitt enn andre kvinner. Justert for alder og tidligere fødsler var det 22 prosent høyere forekomst av keisersnitt blant leger, og for jordmødre var det 14 prosent høyere forekomst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media