Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Feilslått piratjakt

Dette kommer til å få liten effekt på ulovlig nedlastning.

BLOKKERT:  The Pirate Bay.
BLOKKERT: The Pirate Bay. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett kom denne uka med en kjennelse som gir 12 rettighetshavere til film og musikkverk medhold i at en rekke nettsteder, blant andre The Pirate Bay, skal blokkeres av de største internettilbyderne i Norge. Denne domsavgjørelsen var mulig etter en endring i åndsverksloven i 2013 som åpner for å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett».

Det er forståelig at rettighetshavere reagerer når folk forsyner seg av innholder deres på nettet, uten å betale. Også at myndighetene tenker at det er nødvendig med lovtilpasning for å stoppe det. Likevel er det to ganske vesentlige ting som er problematisk med dette: Det kommer til å få liten effekt på ulovlig nedlastning, og det er en uheldig utvikling at myndighetene utvider sin regulering av informasjonsflyten på nettet.

Det finnes en rekke måter å unngå blokkeringen som nettleverandørene nå er pålagt. Enten ved å kjøpe seg en VPN-tilgang, eller ved enkelt og greit å søke opp andre domenenavn som tilbyr de samme tjenestene, men som ennå ikke er blokkert. En ikke så avansert katt og mus-lek, der katten (staten) alltid vil ligge langt etter.

Tidligere kulturminister Hadia Tajik møter nå sterk kritikk for lovendringen hun fikk gjennom i 2013, men forsvarer beslutningen med at det må være lov å stoppe rettighetskrenkelser - i tillegg til at bransjene selv må arbeide som å få på plass gode, lovlige alternativer til piratkopiering. Her henger deler av bransjen langt etter, for å si det forsiktig. Der hvor utviklingen har kommet lengst, på musikkmarkedet, hvor strømmetjenestene tilbyr et stort og variert innhold til en rimelig månedsavgift, har piratvirksomheten nærmest forsvunnet.

Langt verre står det til med film- og tv-innhold. Den ulovlige tjenesten Popcorntime (som ikke er omfattet av blokkeringen) har vokst til å bli en gigant, som på en enkel måte gir et enormt tilbud. Filmer og tv-serier er nemlig et villniss av ulike rettighetsavtaler, som gjør at tilbudet blir fragmentarisk hos alle dagens lovlige strømmetjenester og digitale filmkiosker. Rettighetseierne må etablere lovlige tjenester som konkurrerer med de ulovlige når det gjelder tilgjengelighet og brukervennlighet.
Det er der kampen står, ikke i rettssalene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!