LEDER

Feilslått piratjakt

Dette kommer til å få liten effekt på ulovlig nedlastning.

BLOKKERT:  The Pirate Bay.
BLOKKERT: The Pirate Bay. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oslo tingrett kom denne uka med en kjennelse som gir 12 rettighetshavere til film og musikkverk medhold i at en rekke nettsteder, blant andre The Pirate Bay, skal blokkeres av de største internettilbyderne i Norge. Denne domsavgjørelsen var mulig etter en endring i åndsverksloven i 2013 som åpner for å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett».

Det er forståelig at rettighetshavere reagerer når folk forsyner seg av innholder deres på nettet, uten å betale. Også at myndighetene tenker at det er nødvendig med lovtilpasning for å stoppe det. Likevel er det to ganske vesentlige ting som er problematisk med dette: Det kommer til å få liten effekt på ulovlig nedlastning, og det er en uheldig utvikling at myndighetene utvider sin regulering av informasjonsflyten på nettet.

Det finnes en rekke måter å unngå blokkeringen som nettleverandørene nå er pålagt. Enten ved å kjøpe seg en VPN-tilgang, eller ved enkelt og greit å søke opp andre domenenavn som tilbyr de samme tjenestene, men som ennå ikke er blokkert. En ikke så avansert katt og mus-lek, der katten (staten) alltid vil ligge langt etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.