Feiltolket ungdomsopprør

Opptøyene har lite å gjøre med raseriet i et muslimsk miljø. Det vi er vitner til, er opprøret til en liten del av en vestlig kulturell underklasse, som strekker seg fra Paris og London til Los Angeles og enda lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OPPTØYENE i Paris og andre franske byer har ført til en rekke kommentarer og forklaringer, men de fleste har vært irrelevante. Mange hevder at volden er religiøst motivert og ser den som et uunngåelig resultat av ukontrollert innvandring fra muslimske land. Andre mener at opprørernes voldshandlinger må betraktes som ren hevn fordi de blir frakjent sin kulturelle arv eller nektes en rimelig sjanse til å ta del i det franske samfunnet. I virkeligheten er det ikke noe spesielt muslimsk, heller ikke fransk, ved denne volden. Det vi er vitner til, er opprøret til en liten del av en vestlig kulturell underklasse, som strekker seg fra Paris og London til Los Angeles og enda lenger.

FOR Å FORSTÅ bakgrunnen for det som skjer, må vi se nærmere på to ubestridte fakta. For det første er dette et mannsdominert ungdomsopprør. Opprørerne er stort sett mellom 12 og 25 år, og omtrent halvparten av de arresterte, er under 18 år. De voksne holder seg unna de voldelige demonstrasjonene. De er faktisk opprørets første ofre - når alt kommer til alt er det deres biler som blir satt i brann - og de vil ha sikkerheten og de sosiale tjenestene tilbake.Men også eldre innbyggere reagerer på det de oppfatter som politiets unødige maktbruk og brutalitet overfor opprørerne. De er lei av den samme, gamle leksa fra politikere og andre som lirer av seg løfter de vet snart går i glemmeboka. De voksne beboerne føler seg også krenket av medienes negative omtale av deres eget nærmiljø. For det andre er opptøyene av begrenset omfang, både geografisk og sosialt, og alle har hittil funnet sted innenfor et hundretalls forsteder, eller for å være mer nøyaktig, i lutfattige boligstrøk, såkalte «cités», «quartiers» og «banlieues».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer