Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Chess»

Feirer 50-årsdag med hovedrolle

Karoline Krüger blir 50 år 13. februar - på premieredagen.

TILBAKE FOR FULLT: I fjor måtte Karoline Krüger ta et års pause, fordi ektemannen Sigvart Dagsland ble alvorlig skadd i en trafikkulykke. Jeg gleder meg til bli med musikalen «Chess», sier hun. Foto: Anders Grønneberg
TILBAKE FOR FULLT: I fjor måtte Karoline Krüger ta et års pause, fordi ektemannen Sigvart Dagsland ble alvorlig skadd i en trafikkulykke. Jeg gleder meg til bli med musikalen «Chess», sier hun. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag presenterte musikalkompaniet Scenekvelder neste års store satsing: Abbas verdenskjente musikalske sjakk- og kjærlighetsdrama - nemlig musikalen «Chess».

Karoline Krüger er en etablert musikkartist og skuespiller, og denne gangen spiller hun Florence - den største av stykkets seks hovedroller. Hun er tilbake på scenen etter at hun i fjor var borte på grunn av den alvorlige trafikkulykken som rammet ektemannen, Sigvart Dagsland.

Den vonde uvissheten

- Det har vært en vanskelig tid. I hele fjor var jeg borte fra scenen, la alt annet til side. Sigvarts ulykke satte det meste på vent. Jeg måtte være til stede for Sigvart og for døtrene. Det var tungt da det sto på som verst, sier hun.

Hun forteller at det tyngste var uvissheten.

HOVEDROLLENE: Fra v. Marion Ravn, Øystein Røger, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Karoline Krüger, Espen Grjotheim og André Søfteland. Foto: Anders Grønneberg
HOVEDROLLENE: Fra v. Marion Ravn, Øystein Røger, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Karoline Krüger, Espen Grjotheim og André Søfteland. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det var lenge veldig dramatisk, men det som opplevdes som mest dramatisk, var at det så lenge var uavklart med helsetilstanden hans - hva som ville skje, hvor alvorlig var det? sier hun.

- Lytter til kroppen

Trafikkulykka som kunne tatt livet til ektemannen, har gjort noe med dem begge. Både hun og Dagsland er tilbake i jobb, men nå lar de kroppen og helsa styre mye mer av hverdagen og planene. De kjører seg ikke så hardt.

- Vi lytter mer til kroppen, det er en viktig lærdom å ta med seg, sier Krüger.

- Når livet slår slike steikepanner i hodet på deg, så gjør det noe med deg. Jeg jobber for tida på Den Nationale Scene i Bergen, men rollen som Florence blir den største på lang tid, sier hun.

Fyller 50 år

Karoline Krüger forteller entusiastisk at premieredagen på «Chess», 13. februar 2020, blir en spesiell dag - ikke fordi teppet går opp for første gang for musikalen i Folketeatret.

FLORENCE: Karoline Krüger spiller Florence i det storpolitiske kjærlighetsdramaet «Chess». Foto: Anders Grønneberg
FLORENCE: Karoline Krüger spiller Florence i det storpolitiske kjærlighetsdramaet «Chess». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Nei, fordi jeg har bursdag, jeg blir 50 år den dagen.

- Det fins ingen bedre måte å feire et femtiårsjubileum på, enn med en premiere på «Chess» - musikalen der jeg har en stor rolle.

Det blir et halvt år med mye pendling, men det frykter hun ikke.

SELFIE: Marion Ravn tar en selfie av «Chess»-gjengen. Foto: Anders Grønneberg
SELFIE: Marion Ravn tar en selfie av «Chess»-gjengen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Døtrene er 17 og 21 år nå, så det er mye enklere å reise og være borte fra hjemmet.

«Bettan» som dommer

Da Benny Andersson og Björn Ulvaeus´ første musikal, «Chess», kom midt på 80-tallet, vitaliserte den sjangeren og ble en vitaminsprøyte for internasjonal musikkteater. Handlingen er bygget på store sjakkmesterskap.

STRAM KVINNE: Elisabeth «Bettan» Andreassen spiller en streng sjakkdommer. Bak ser vi deler av «Chess»-koret. Foto: Anders Grønneberg
STRAM KVINNE: Elisabeth «Bettan» Andreassen spiller en streng sjakkdommer. Bak ser vi deler av «Chess»-koret. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg skal være sjakkdommer, sier Elisabeth «Bettan» Andreassen.

- Rollen skal egentlig spilles av en mann, men jeg gjør den som en stram og rettferdig dommer. Som dommer vil jeg ikke vil ha noe politisk spill, bare sjakk, med i musikalen, som er et VM mellom Sovjetunionen og USA, sier Bettan.

«Chess» inspirerte meg

For å gi stykket et historisk bakteppe, var tidligere sjakkspiller Simen Agdestein og sjakkentusiast og historiker Hans Olav Lahlum, invitert til å snakke om sjakk.

SJAKKEKSPERTER: Tidligere sjakkspiller Simen Agdestein og sjakkentusiast og historiker Hans Olav Lahlum fortalte om det dramatiske bakteppet som danner grunnlaget for «Chess». Foto: Anders Grønneberg
SJAKKEKSPERTER: Tidligere sjakkspiller Simen Agdestein og sjakkentusiast og historiker Hans Olav Lahlum fortalte om det dramatiske bakteppet som danner grunnlaget for «Chess». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- «Chess» har vært inspirerende for meg som sjakkspiller, sier Agdestein.

- Den bygger på handlinger fra sjakk-VM i 1972 til 1982, med hovedvekt på sjakkdramaet i 1978, med avhoppere, den kalde krigen og kjærlighetsdrama som en del av kullskissene, sier Agdestein.

«Chess» får et ensemble på seks hovedrolleinnehavere, 23 skuespillere, sangere og dansere, 15 musikere og en teknisk stab på 16.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!