Feirer med bøker og roser

Brød og tulipaner er fint, det, men på Verdens bokdag er det bøker og roser som gjelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens bokdag bygger på en middelaldertradisjon fra Barcelona. 23. april ble skytshelgenen Sankt Georg feiret med en poesikonkurranse for landets fremste forfattere, og den beste poeten vant en rose i premie. Rosen var symbolet på kjærlighet og på diktekunstens skjønnhet, kraft og naturlighet.

For 75 år siden ble dagen døpt om til «Dagen for bøker og roser», og ble en festdag for givergleden. Tradisjonen er at man gir en rose og en bok til en man er glad i. Ofte får kvinnene roser mens mennene får bøker.

Norsk giverglede

Med utgangspunkt i Barcelonas bokdag, bestemte UNESCO i 1995 at 23. april skal være Verdens bok- og opphavsrettsdag. De vil skape oppmerksomhet rundt boka fordi bøker utvikler vår felles viten om verden og inspirerer til forståelse, toleranse og dialog.

Bokdagtradisjonen har slik spredd seg til resten av verden. Den ble første gang feiret i Norge i 1997 etter initiativ fra Den norske Bokhandlerforening, og i år er det flere arrangementer på trappene enn noensinne.

Bokbytte og rap

I Oslo kan du på bokdagen ta turen ned til Spikersuppa og bytte, kjøpe eller levere inn brukte bøker. Alle inntektene går til Frelsesarmeen.

Dessuten kan du oppleve eksotisk dans i form av tango, step, magedans, flamenco og salsa, og lytte til Jo Nesbø, Warlocks og Maria Solheim. Bokaktuelle Shabana («Nå») og Kari Iveland (11. september-boka «Bruddet») vil også bidra.

Er du på kino på kvelden kan det dessuten hende du får en litterær kinoopplevelse. Da vil nemlig dramaelever fra Hartvig Nissen videregående skole formidle sine leseopplevelser i kinoene Saga, Klingenberg og Eldorado. «Beindoktorens datter» av Amy Tan står på stuntprogrammet.

Bokfest i hele landet

Det er ikke bare i hovedstaden det skjer. Arrangementene strekker seg ellers fra det blide sørland og opp til Svalbard. Drammen, Troms, Sogn og Fjordane og Otta er blant annet også med på bokfesten.

I Trondheim og Tønsberg kan du trene opp robinhood-ånden. Har du for mange bøker i hyllene, kan du levere noen av dem til byens Norli-butikker, og være sikker på at boka kommer videre til glade lesere i de lokale sykehusene og fengslene. Som takk får du en rose.

I Tønsberg kan du også oppleve den frodige poeten Gro Dahle, samt overvære forfatterquiz med Stein Erik Lunde, Kari Sverdrup og Margareth Skjelbred.

På Sørlandet blir Sørlandets litteraturpris delt ut. Blant de fem nominert er blant annet Mirjam Kristensens «De som er ute i regnværet» og «Ifølge Sofia» av Øystein Lønn. Prisen er på NOK 15 000 og et kunstverk, og alle kan være med og stemme.

Så mye leser vi

  • Hver femte nordmann over ni år leste i 2000 i en bok hver dag. Dessuten leser bortimot hver tiende tegneserier hver dag.
  • Vi bruker gjennomsnittlig 12 minutter daglig på boklesing.
  • Over halvparten av oss har dessuten besøkt et folkebibliotek de siste 12 månedene.Kilde: Statistisk sentralbyrås mediebarometer 2000.

Mangfold

Tema for bokdagen i år er kulturelt mangfold. Den norske Forleggerforening og Biblioteksentralen har laget en liste over boktitler som dreier seg om kulturelt mangfold, som du finner på nettet.

Komiteen for Verdens bokdag består av representanter fra blant annet Forfatterforeningen, Forleggerforeningen. UNESCO, Foreningen !les og Bokhandlerforeningen. Bokdagen har fått offisiell støtte av både utdanningsminister Kristin Clemet og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Les mer:

Vinn ei bok til en du er glad i!

GIVERGLEDENS DAG: I Barcelona får ofte kvinnene roser og mennene bøker på 23. april.
FEIRER LESINGEN: Noen gjesper mens andre griper enhver ledig stund og fyller den med bøker. Jon Michelets «Den frosne kvinnen» er en av bøkene du kan ønske deg til en du er glad i i Dagbladet.nos <a href=http://debatt.dagbladet.no/debatt/discussion.html?board_id=2000326395>bokdagkonkurranse</A>.
ROSENRØDE LESEROPPLEVELSER: Verdens bokdag skal markere boka som en inngangsport til forståelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer