Feirer med bøker og roser

Brød og tulipaner er fint, det, men på Verdens bokdag er det bøker og roser som gjelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens bokdag bygger på en middelaldertradisjon fra Barcelona. 23. april ble skytshelgenen Sankt Georg feiret med en poesikonkurranse for landets fremste forfattere, og den beste poeten vant en rose i premie. Rosen var symbolet på kjærlighet og på diktekunstens skjønnhet, kraft og naturlighet.

For 75 år siden ble dagen døpt om til «Dagen for bøker og roser», og ble en festdag for givergleden. Tradisjonen er at man gir en rose og en bok til en man er glad i. Ofte får kvinnene roser mens mennene får bøker.

Norsk giverglede

Med utgangspunkt i Barcelonas bokdag, bestemte UNESCO i 1995 at 23. april skal være Verdens bok- og opphavsrettsdag. De vil skape oppmerksomhet rundt boka fordi bøker utvikler vår felles viten om verden og inspirerer til forståelse, toleranse og dialog.

Bokdagtradisjonen har slik spredd seg til resten av verden. Den ble første gang feiret i Norge i 1997 etter initiativ fra Den norske Bokhandlerforening, og i år er det flere arrangementer på trappene enn noensinne.

Bokbytte og rap

I Oslo kan du på bokdagen ta turen ned til Spikersuppa og bytte, kjøpe eller levere inn brukte bøker. Alle inntektene går til Frelsesarmeen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer