Feirer med folkefest

Ibsen og Bjørnson overvåker det hele fra sine sokler når kongefamilien, kulturministeren og over 700 andre gjester hyller Nationaltheatret på 100-årsdagen. Jubileet kommer til å sette sitt preg på hele Oslo i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Scene og avis - hat og kjærlighet

Skandale da teatret åpnet i 1899

450 utkledde skuespillere og gjøglere fra amatørteatre og friteatergrupper skal gå i tog fra Bankplassen til Nationaltheatret. Det gamle Christiania Teater lå på Bankplassen, og da Nationaltheatret åpnet, gikk de ansatte i tog derfra og opp til den nye, flotte bygningen. Første del av opptoget i morgen vil forestille denne flyttingen. Dovretrollet fra «Peer Gynt» ved Gålåvatnet reiser åtte timer i buss for å hylle Nationaltheatret. Og ikke minst kommer 100 teaterelever fra Romerike folkehøgskole til å sette sitt preg på paraden.

Klokka 17.45 presis ankommer kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og prinsesse Märtha teatret, og klokka 18.00 går teppet opp for festforestillingen.

Den har Svein Sturla Hungnes allerede jobbet med i et halvt år. Alle skuespillerne ved teatret skal fram på scenen, og de skal blant annet danne et kjempekor og synge for å hylle sin arbeidsplass. Ellen Horn er konferansier, sammen med Christian Skolmen og Kåre Conradi. Per Aabel skal framsi en monolog. Jan Garbarek skal spille, og Ragnhild Heiland Sørensen og Line Alsaker fra Operaen skal bidra med henholdsvis sang og dans.

Hele forestillingen blir overført til storskjerm i Spikersuppa, og i tillegg blir utdrag av den sendt i NRK1 i morgen kveld klokka 22.20, med reprise på søndag ettermiddag. Etter forestillingen går alle teatrets ansatte i tog ned til Rådhuset, hvor de skal spise festmiddag.

STORT ANSVAR: Christian Skolmen, Svein Sturla Hungnes, Kåre Conradi og Ellen Horn skal sørge for at teatrets ansatte, gjestene i salen og TV-seerne får en uforglemmelig teaterkveld i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer