Feirer Monty Python-jubileum i høst

HOLMENKOLLEN (Dagbladet :på nettet): John Cleese (59) lover nye sketsjer fra Monty Python til 30-årsjubileet i oktober. I dag var komikeren i Oslo for å lære næringslivet psykologi.

Egentlig feirer Monthy Python-gutta 30-årsjubileum den 5. oktober. Men engelske BBC markerer jubileeet lørdagen etter - med splitter ny python-galskap.

- BBC har funnet 10 minutter med opptak som aldri er vist før, sier John Cleese til Dagbladet :på nettet.

Nye sketsjer

I tillegg skal de fem gjenlevende Monty Python-gutta lime sammen fire timer med filmer og stunts med ferske gags og sketsjer.

- Vi har allerede jobbet tre-fire uker sammen med nytt materiale. Men Eric (Idle) har ikke vært med foreløpig. Han bor i Los Angeles, og har vært opptatt der, sier Cleese.

- Hvordan er det å møte de gamle gutta igjen?

- Det har vært veldig hyggelig. Det er sånn i denne bransjen at du jobber tett med mennesker over lang tid, kanskje et år. Så ser du dem nesten ikke igjen. I går ringte jeg Kevin Kline. Han har jeg ikke snakket med siden desember, sier Cleese.

Moro fra talerstolen

De neste ti dagene reiser John Cleese på Skandinavia-turne med sitt foredrag for næringslivet.

Men for all del - Cleese er fortsatt komiker, skuespiller og regissør.

- I England tror alle at du ikke kan gjøre mer enn en ting om gangen. Hvis jeg klippet en busk i hagen min, ville de spurt om jeg hadde sluttet - og blitt gartner, sier Cleese.

I dag framkalte Cleese latterkuler foran næringslivsfolk på et hotell ved Holmenkollen.

- Men egentlig er jeg en stille mann. Dere tror kanskje jeg egentlig er som Basil fra Fawlty Towers?

Cleeses eget firma VideoArts har laget 120 filmer om arbeidspsykologi de siste 25 årene. 20 av kortfilmene har han sjøl skrevet manuset til.

Tre egne ideer

- Jeg vil hjelpe VideoArts med disse foredragene jeg holder nå. Og så ble jeg spurt. Som andre engelskmenn er jeg for høflige til å si nei, sier Cleese.

- Har du noen egne prosjekter for tida?

- Jeg har tre ideer. Vi får seg hva det blir til.

LITE PYTHON: John Cleese har tatt en liten pause fra ablegøyene, og er på foredragsturne i Skandinavia. I dag var han å høre i Oslo.