GRUNN TIL Å FEIRE: I dag ble innkjøpsordningen for tegneserier vedtatt av Kulturrådet. Det gleder nok serieskapere som disse, f.v: Steffen Kverneland, Anna og Lars Fiske, Vanessa Baird og Bendik Kaltenborn. Her fra en fuktig signering på Tronsmo i 2009. Foto: Håkon Eikesdal
GRUNN TIL Å FEIRE: I dag ble innkjøpsordningen for tegneserier vedtatt av Kulturrådet. Det gleder nok serieskapere som disse, f.v: Steffen Kverneland, Anna og Lars Fiske, Vanessa Baird og Bendik Kaltenborn. Her fra en fuktig signering på Tronsmo i 2009. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Feirer serieseier med pølser og øl

Tegneserier fikk egen innkjøpsordning i dag.

(Dagbladet): I dag vedtok Kulturrådet å opprette en egen innkjøpsordning for tegneserier. Fra nå av vil de kjøpe inn inntil 15 tegneseriebøker hvert år, som skal distribueres til alle landets biblioteker.

- Kulturrådet håper at den nye innkjøpsordningen kan bidra til å løfte frem tegneserier som selvstendig kunstform og stimulere til videre vekst i det norske tegneseriemiljøet, sier Line Fallan Sørensen, rådgiver i Kulturrådet og ansvarlig for den nye innkjøpsordningen, i en pressemelding.

To millioner Den nye ordningen er på to millioner kroner, og skal omfatte utgivelser for alle aldre. Dette er første gang tegneseriene får sin egen innkjøpsordning, selv om det siden 2002 har vært en fast kvote på tre tegneseriealbum innen innkjøpsordningen for barne- og ungdomslitteratur.

Allerede i 1990 opprettet Kulturrådet en egen prosjektstøtteordning for tegneserier. Den var opprinnelig tenkt som en innkjøpsordning, men ble omgjort til prosjektstøtte fordi de mente det ikke fantes nok kvalitetsutgivelser for en egen innkjøpsordning. Det har altså endret seg nå.

- Sofistikert kunstmedium - Det har aldri blitt gitt ut så mye og så bredt av norske tegneserier som det det gjør nå, både på stripefronten og innenfor de lengre formatene. De siste årene har vi også sett en utvikling hvor feltets kunstneriske ambisjoner har økt, og det har kommet en rekke utgivelser som viser at tegneserier kan være et sofistikert kunstmedium., sier Fallan Sørensen i pressemeldingen.

Forslaget om en egen innkjøpsordning for tegneserier ble fremmet på Kulturrådets rådsmøte 1. og 2. desember, og budsjettsøknaden ble godkjent i Stortinget 15. desember.

- Jeg sier bare hipp hurra! Dette er fantastisk, og ikke et sekund for tidlig, sa serieskaper Steffen Kverneland til Dagbladet, etter at forslaget ble godkjent av Stortinget.

- Vil bety mye - Endelig! En lang og seig kamp er nå over. Beløpet på to mill kroner er ikke stort, men det er et beløp som vil bety veldig mye for veldig mange, sier Martin Biehl, daglig leder i Grafill til Dagbladet.

- Det vil i første omgang bety at mange bibliotek og publikum over hele landet vil kunne ta del i den sterke utviklingen vi har sett de siste årene innen norske tegneserier og tegneserieromaner. Mange tegneserieskapere har bidratt i denne seige kampen, sier Biehl videre.

Da forslaget ble godkjent før jul, lovet Biehl en pølsefest dersom vedtaket gikk gjennom. Det løftet holder han, og åpner derfor dørene i Grafills lokaler i Oslo klokka 16.

- Grafill inviterer alle våpendragere og tegneserieelskere til en feiring i dag - en stor dag for tegneseriekunsten i Norge!