Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feiret kjøpet og bryllup

Umiddelbart etter at kunsthandleren Ben Frija fikk klubbet og godkjent sitt bud for Munchs bilde av Ibsen, forsvant han fra auksjonslokalet og reiste til Venezia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ben Frija - doldis med superteft

Der feiret han kjøpet og bryllupet til vennen Sten Stenersen jr, sønnesønnen til den Munchfrelste og steinrike Rolf Stenersen, i går kveld og natt.

- Nei, det er ikke vi som har kjøpt Munchs «Henrik Ibsen på Grand Cafe». Det har vi dessverre ikke råd til, var beskjeden Dagbladet fikk fra Stenersenmuseet i går. Museumet, som ble opprettet i 1994, inneholder hele samlingen av norske verk til den avdøde kunstsamleren Rolf Stenersen.

Håndfull personer

I går stilte mange i kunst- og finansmiljøet spørsmålet: Hvem er personen eller personene bak den tunisiske Ben Frija som la over 22 millioner på bordet for å sikre seg Munchs portrett av Ibsen? Norges sentrale kunsthandlere, Nasjonalgalleriet og de rikeste av de rike i landet var alle som store spørsmålstegn. Mye tyder derimot på at det er en nordmann, muligens bosatt i utlandet - og garanteret en av de aller rikeste - som står bak kjøpet.

Uansett: Det er ikke mer enn en håndfull personer her til lands som kan koste på seg over 20 kjempesværinger for et bilde.

Ikke er det Røkke - eller Gjelsten, eller Rimi-Hagen, eller John Fredriksen, eller noen i Andresen- eller Astrup-familien, eller...

Anonym

Kanskje vi aldri får vite svaret. Det dyreste Munch-bildet solgt noen gang, en versjon av «Pikene på broen», ble i november 1996 solgt for 49 millioner, hos Sotheby's i London. Det er først nå det går hete rykter om hvem som er eieren av verket.

Munch-ekspert Jan Thurman-Moe mener det finnes rundt 20- 30 bilder i private samlinger som svært få aner hvem er.

- Ibsen-portrettet har jo også vært borte i mange år før det nå dukket opp. Jeg mener avgjort det er verdt rundt 22 millioner, sier Thurman-Moe. Ibsen-portrettet er for øvrig den fjerde dyreste Munchen som er solgt noensinne, og det som gjør det så spesielt er at det er et maleri av selveste Ibsen - malt av Munch.

- Alt vi kan si er at bildet ble kjøpt av en anonym europeisk statsborger, sier Sotheby's ordknappe pressetalsmann, Alfonso Iscaza, til Dagbladet.

En ting er sikkert: En av de få som vet noe om skjebnen til Ibsen-portrettet er Ben Frija, kunsthandleren i Galleri K på Skillebekk i Oslo. Inghen tok telefonen på hans hotellrom sent i går kveld.

- Vi har plass!

Nasjonalgalleriet og Grand Hotell er blant de som er mest spente på hva som nå skjer med maleriet. Begge krysser fingrene for at «nasjonalsymbolet» ikke ender opp over peisen til en privat samler, men blir stilt ut til allmenn beskuelse.

- Kjøperne, uansett hvem de er, må vite at de er hjertelig velkommen til å stille ut maleriet på Grand Café, sier Christian Ringnes, som er direktør i Grand Hotells eierselskap.

- Vi tilbyr utstillingsplass, men det er uansett gledelig om bildet er kommet til Norge - hvis det nå er det da, sier direktør ved Nasjonalgalleriet, Tone Skedsmo, til Dagbladet.

- Festlig

Petter Olsen, som sammen med Offshore-investoren Kristian Siem, bød opptil 15 millioner kroner for maleriet, trodde kjøperen var Inger Astrup Fredriksen - kona til skipsreder John.

En ferierende og glad Astrup Fredriksen tar telefonen:

- Nei, jeg kan garantere deg at jeg ikke har kjøpt maleriet. Verken min mann eller jeg. Dette er jo komisk. Jeg snakket akkurat med Dagsrevyen og Dagsnytt - og nå ringer dere i Dagbladet. Festlig, ler Astrup Fredriksen, og legger til:

- Men jeg er veldig spent på hvem som har kjøpt det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!