Feiret tidenes Øya-festival med folkedisko

Todd Terje innfridde i stort format.

Foto: Christian Roth Christensen
Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

KONSERT: Klokka nærmer seg 23.00, og en hel, våt skråning i Tøyenparken rugger, gynger og danser seg inn i Øyafestivalens siste 2014-minutter.

Todd Terje som avslutningskonsert på den store Amfi-scenen var nesten like mye statement fra Øya som det var en betimelig peak på karrierekurven til Terje Olsen fra Mjøndalen.

Men det ble også en slags markering for hvordan Oslo-diskoen har tatt lange steg fra små miljøer og over mot mainstreamen.

Så hvordan taklet Todd Terje denne voldsomme eskaleringen fra klubb til gigantscene?

Det gjorde han meget bra.

Audiovisuelt løft Formatet var blåst opp med blant annet trommebror Olaf Olsen (BigBang), Jaga Jazzist- og Susanne Sundfør-produsent Lars Horntveth som altmuligmann og mer perkusjon samt strykere, samt at Bryan Ferry gjorde en forventet vokal gjestevisitt på «Johnny and Mary».

JAGA-HJELP: Lars Horntveth som allsidig hjelpemann til venstre. Foto: Christian Roth Christensen
JAGA-HJELP: Lars Horntveth som allsidig hjelpemann til venstre. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Det gir som alltid et løft — både musikalsk og visuelt — når så vidt programmert musikk får audiovisuell bistand fra spilte instrumenter. Olaf Olsens innsats spesielt var av det slaget som øker trommeheltstatusen.

Råning i Delorean Lekker scenografi også, ikke noe «miksepult med enkel backdrop» her: 

De grafiske elementene fra omslaget på  «It?s Album Time» var gjort til svære sceneinstallasjoner. 

Gjennomgående stilfulle «visuals» også, med et klart høydepunkt under «Delorean Dynamite», som ble ledsaget av en videofilm med en Delorean som kjører rundt i norsk landskap, muligens Nedre Eiker.

Aldri var det noen følelse av at dette formatet ble for stort. Tvert i mot, egentlig.

Beste Øya noensinne? Mest av alt ble det en svært oppstemt slutt på en festival som til tross for noen byger og heftige vindkast på siste dag trolig vil bli oppsummert som en av Øyas aller beste.

Å feire det med hjemmeavlet disco var en god idé vel gjennomført, og vi hører allerede lyden av nyfrelste Todd Terje-fans som trykker febrilsk for å lagre «It?s Album Time» lokalt på telefonen sin.

BRYAN FERRY-VISITT. Foto: Christian Roth Christensen.
BRYAN FERRY-VISITT. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Vel blåst.