Feiringen kan begynne

Ingress

Meninger

Akkurat da vi til og med hadde sluttet å tenke på Munch-museet, langt mindre et nytt et, kom meldingen fra rådhuset i Oslo om at det skulle presenteres en avtale om museet og Tøyen. Vi er blitt så vant med dårlige nyheter fra den kanten at det nå føltes mest sannsynlig at avtalen ville handle om en skarve opprustning på Tøyen - i visshet om at en politisk løsning for et nytt bygg var umulig å komme fram til.

Det har vært en fortvilet fastlåst situasjon rundt et tilsynelatende opplagt prosjekt. Helt siden kommunen oppførte det strenge, grå museumsbygget på Tøyen i 1963 - fullført i 1995 med et tilbygg finansiert i stor grad ved hjelp av midler fra det japanske selskapet Idemitsu Kosan, har inntrykket vært at kommunen egentlig ikke har villet ta seg råd til å vise fram samlingen på en måte som står i stil med kunstneres internasjonale posisjon. En historie fra 1995, da representanter fra Idemitsu var i landet for å være med på innvielsen av det nye tilbygget, er talende: Oslopolitikerne skal ha virket brydd og irritert av besøket, og da japanerne skulle reise hjem etter et besøk i rådhuset, ble de sendt aleine ut på gaten i striregnet - uten så mye som en taxibestilling.

At avtalen nå er på plass, virker derfor nesten for godt til å være sant. Men med SVs snuoperasjon - partiet var først en del av flertallet for Munch i Bjørvika, før motet sviktet en stund etter at Lambda vant arkitektkonkurransen - er forhåpentligvis den politiske forstoppelsen kurert. Aktørene skal ha honnør, for dette skjer selvsagt ikke uten politiske omkostninger. En del SV-velgere vil sikkert føle seg lurt, siden Oslo-partiet gikk til valg på Tøyenalternativet. Høyre må se seg om etter en ny budsjettpartner i bystyret, etter at Carl I. Hagen i går tok ut skilsmisse etter 16 års samarbeid med Høyre. Å ofre politisk kapital for å få realisert kulturpolitikk, sitter langt inne. Vi tror at de heldigvis også vil høste gevinst, og viktigst av alt: Oslo og verden får endelig et flott, nytt Munch-museum. Nå kan vi til og med feire Munchs 150årsjubileum med god smak i munnen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.