Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Felles diskrimineringsombud

LIKESTILLINGSSETNTERETS leder Long Litt Woon er bekymret for et felles likestillings- og diskrimineringsombud og hevder at arbeidet for likestilling mellom kjønnene da blir en tapt sak. Jeg deler ikke hennes frykt fordi et felles håndhevingsapparat legger til rette for både faglige kvalitet, synlighet og autoritet mot diskriminering. Tvert imot tror jeg at pådriverarbeidet for likestilling kan komme til å stå overfor et problem dersom det skal utføres av et separat Likestillingssenteret den dagen lovhåndheving og pådriverarbeid for alle andre diskrimineringsgrunnlag samles i ett stort felles ombud. Jeg mener at pådriverarbeidet vil tjene på å bli integrert i et ombud med et større fagmiljø og en bredere kontaktflate. Som tidligere signalisert ønsker jeg blant annet at de frivillige organisasjonene landet rundt skal spille en viktig rolle i pådriverarbeidet.

Regjeringen har ikke foreslått begrensninger i den statlige pådriverinstansens uavhengighet. Tvert imot er det nye håndhevingsapparatets faglige uavhengighet med all tydelighet fastslått i lovforslagets § 2.

En viktig del av pådriverarbeidet for likestilling utføres allerede i dag av Likestillingsombudet, blant annet med utgangspunkt i den aktivitetsplikten likestillingsloven pålegger offentlige myndigheter og arbeidsgivere. Verken ombudets troverdighet som lovhåndhever eller pådriver synes svekket av at det ivaretar begge roller. Tvert imot gir erfaring og empiri fra ombudets lovhåndheverrolle et solid faglig grunnlag for pådriverarbeidet, det være seg som debattant, høringsinstans eller foredragsholder. Og dette er en styrke når vi skal bekjempe ulike former for diskriminering.