DEBATT

Felles likestillings- og diskrimineringslov
raserer vernet

Innføring av en én-instansordning vil utvilsomt gjøre det vanskeligere for personer fra ressurssvake grupper å fremme en klage om diskriminering. 

STYRKING, MEN...: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne hevder at likestillings- og diskrimineringsreformen vil styrke diskrimineringsvernet. Kronikkforfatterne ser poenget, men mener samtidig at en rekke grep som forelås samtidig utgjør så betydelige svekkelser at vernet som helhet raseres.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet44: 
STYRKING, MEN...: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne hevder at likestillings- og diskrimineringsreformen vil styrke diskrimineringsvernet. Kronikkforfatterne ser poenget, men mener samtidig at en rekke grep som forelås samtidig utgjør så betydelige svekkelser at vernet som helhet raseres.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet44:  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Solberg-regjeringen har nylig lagt fram forslag om en felles likestillings- og diskrimineringslov, forslag til endringer i håndhevingsapparatets (ombudets og klagenemndas) oppgaver og ressurser og forslag om at nemnda flyttes fra Oslo til Bergen.

Likestillingsministeren hevder at reformen vil styrke diskrimineringsvernet. Hun viser til forslagets formålsbestemmelse, der det blant annet heter at loven skal «bedre kvinners og minoriteters stilling» og «bidra til å bygge ned samfunnsskapte funksjonshemmende barrierer». Rosinen i pølsa er forslaget om å gi den nye nemnda kompetanse til å tilkjenne oppreisning til ofre for diskriminering. Vi er enige i at disse forslagene isolert sett utgjør en styrking. Dette hjelper lite, når det samtidig foreslås en rekke grep som utgjør så betydelige svekkelser at vernet som helhet raseres.

Ved å erstatte eksisterende lover med en felles likestillings- og diskrimineringslov, legges det sterke føringer i retning av overforenkling og uniformering.

Den nye loven skal gjelde på «alle samfunnsområder, med unntak av familieliv og andre rent personlige forhold». Hvordan loven kan inneholde et slikt unntak og samtidig kunne realisere formålet om «å fremme likestilling og hindre diskriminering», er vanskelig å forstå. Forslaget er dessuten på kollisjonskurs med Norges forpliktelser etter blant annet FNs kvinnediskrimineringskonvensjon og FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, som ikke unntar familie- og privatlivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer