Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeiderpartiets tillitsreform:

Fellesskap framfor profitt

Vi kan ikke la internasjonale storkonserner registrert i skatteparadis overta driften av de store velferdsoppgavene.

KRIG MOT MARKEDET: Vi kan ikke la internasjonale storkonserner registrert i skatteparadis overta driften av de store velferdsoppgavene, skriver Masud Gharahkhani. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRIG MOT MARKEDET: Vi kan ikke la internasjonale storkonserner registrert i skatteparadis overta driften av de store velferdsoppgavene, skriver Masud Gharahkhani. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Arbeiderpartiet har hele denne våren kjempet for næringslivet og arbeidsfolk. Vi har vært opptatte av å gjøre vårt beste for å hjelpe næringslivet gjennom krisen, fordi vi vet hvor viktig trygge jobber er for folk.

Der regjeringen viste lite vilje, jobbet Arbeiderpartiet for at permitteringsordningene ble utvidet. Når flere tusen arbeidere risikerte å bli sagt opp, jobbet vi på tvers av de politiske skillelinjene for å sikre oljekrisepakken. Og hver gang vi har behandlet krisepakker, har det viktigste for oss vært å sikre arbeidsplassene.

Når direktøren i NHO Service og Handel påstår i et debattinnlegg i Dagbladet at Arbeiderpartiet er blitt arrogante ovenfor næringslivet, stiller jeg meg derfor undrende til hva hun mener.

Det har lenge vært enighet i norsk politikk at velferd må handle om mennesker og ikke profitt. Velferdsstaten skal stille opp for deg den dagen du trenger det. Da må vi slå ring om offentlig velferd og ideelle aktører.

Vi kan ikke la internasjonale storkonserner registrert i skatteparadis overta driften av de store velferdsoppgavene. Arbeiderpartiet jobber for at vanlige folk skal få gode tjenester uavhengig av hvor de bor eller hvor mye de tjener.

Det er i beste fall naivt å tro at kommersielle bedrifter ikke driver med velferd for profittens del.

Et eksempel er Stendi/Ambea. Deres største eier er et papirselskap som holder til i et skatteparadis i Luxemburg. Morsselskapet Actor S.C.A har, til tross for milliardomsetning, verken offentlig kjent ledelse, telefon eller mailadresse, kun den fysiske kontoradressen i skatteparadiset. Også eierskap holdes hemmelig, med unntak av de to majoritetseierne; amerikanske KKR og risikofondet Triton Partners, hvorav den siste ser for seg en årlig avkastning på 30 prosent.

Eksempelet illustrerer hovedpoenget mitt. Det står om hvorvidt internasjonale storkonserner, registrert i skatteparadis, skal få overta driften av de store velferdsoppgavene innenfor helse, omsorg, skole og barnehager.

UT MOT HATET: Ordførerkandidat for Drammen Arbeiderparti, Masud Gharahkhani, føler at han på grunn av navnet og hudfargen aldri blir «norsk nok». Video: DBTV Vis mer

Hvorfor tror man at amerikanske eiere som holder til i skatteparadis og støtter Trumps valgkamp finner det norske omsorgsmarkedet interessant? Fordi de vil tjene penger. Deres motto er «greed is good».

Jeg er stolt over at jeg har fått lede arbeidet med en tillitsreform i offentlig sektor, i Arbeiderpartiets programkomite. Vi er godt i gang. Det blåser opp til storm om velferdsstatens framtid. Arbeiderpartiet står på den ene siden, Høyre på den andre. Arbeiderpartiet slår ring om offentlig velferd og ideelle aktører.

Velferdsstaten skal være der når du trenger den, uavhengig av din adresse eller lommebok. Ansatte skal ha god lønn og pensjon. Kommersielle selskaper skal ikke tjene penger på våre barn og eldre. Så kan Høyre-eliten og NHO drive med så mye lobby de vil, for frislipp av kommersielle aktører i velferden og kutt i velferdsstaten. Vi i Arbeiderpartiet vil satse på de flotte folka i velferdsstaten som har stilt opp for oss alle gjennom denne krisetiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!