Felt av mediene?

DITLEV-SIMONSEN: En rekke nåværende og tidligere politikere står i kø for å skylde på mediene for en kjær ordførers fall. Jeg er glad for at eksordføreren selv ikke har latt seg friste til slike kortslutninger. Det står til hans ære.

Uten Dagbladets og andres dekning av denne saken, hadde Oslo fortsatt hatt en ordfører som har hatt ulovlige midler i utlandet og brukt dem både hjemme og i utlandet. Det er ingen utenom familien selv som vet hvor mye penger som i årenes løp har rent skattefritt gjennom disse kanalene. Vi vet heller ikke hvor pengene kommer fra og hvem som egentlig eide dem. Det er lagt mange kort på bordet – også kort som ikke burde blitt lagt ut. Men kortstokken er stor og mange kort mangler fortsatt før vi som velgere og opinion vet hva som er den hele og fulle sannheten i denne saken. Vi vet heller ikke, men kan gjette, at det sitter mange rundt omkring og vrir seg på gamle skinnstoler og teller på knappene om de skal ta kostnaden med å stå fram med sine ulovlige konti og ulovlige pengebruk, eller satse på at de ikke blir oppdaget. Det har jo gått bra så langt, tenkte mannen som falt utfor et stup!

Samtidig som ordføreren satt på sitt hemmelige skattesnyteri, ledet han arbeidet for å hente tilbake ubeskattede penger i utlandet fra pakistanskættede drosjesjåfører. Hva er forskjellen på de svarte skipsredermillionene til ordføreren og de svarte drosjeredermillionene til de som har skuffet ham så stort med sin dårlige moral?

Uten pågående medier hadde denne saken bare glidd over, slik det skjer med alle viktige saker mediene ikke holder fast på. Hadde det ikke vært for Dagens Næringsliv, hadde vi ikke en gang blitt kjent med saken! Hvis alt dette er medienes skyld, har de gitt et bedre forsvar for sin samfunnsrolle enn på lenge. Når gamle og nye maktpolitikere angriper mediene for sin rolle, settes det to streker under svaret på om vi trenger slike medier. Svaret er Ja.