Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Felt etter Bertheussen-klage

Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen fikk medhold i to av fem punkter i klage mot VG.

FELT: Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen fikk medhold i to av fem punkter på klage mot VG. Video: www.journalisten.no Vis mer

Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen mener at VG brøt god presseskikk da de omtalte et overvåkningskamera montert i nabolaget deres av Politiets sikkerhetstjeneste.

I dag ble klagen hennes mot avisa behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU). VG felles på punktene 3.2 og 4.13 i Vær varsom-plakaten.

Disse punktene handler blant annet om faktakontroll av opplysninger, og sier at feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.

Klager mente også at VG hadde brutt punktene 2.1, 4.5, og 4.14. Det er ikke utvalget enig i.

Møtet ledes av nestleder Anne Weider Aasen i PFU.

Klagen dreier seg om en sak publisert 15. mars i år. I saken sto det at Politiets sikkerhetstjeneste hadde installert et kamera i nabolaget til daværende justisminister Tor Mikkel Wara, og ved hjelp av det sikret seg bevis i straffesaken mot samboeren hans.

«Tidlig i brødteksten skrev VG at det aktuelle kameraet var ukjent for både Wara og Bertheussen», skriver PFU i sitt sammendrag av klage og tilsvar.

Tittelen, ingressen og deler av brødteksten ble endret 12. april. Det ble også lagt inn en rettelse der det framgår at opplysningen om at kameraet var hemmelig for Wara og Bertheussen, var en kildeopplysning som ikke medførte riktighet. Tvert imot var de begge orientert om at kameraet var montert.

I samme møte konkluderte PFU at Dagbladet har opptrådt kritikkverdig. Saken gjaldt en video og to nettartikler knyttet til et angivelig angrep på et utested, og var klaget inn av Samarbeid for inkluderende dialog (SID). Dagbladet er felt etter punkt 4.8, som knytter seg til medieomtale av barn.

Erkjente ikke brudd

Bertheussen klager via advokat John Christian Elden, og mener avisa har slått fast opplysninger det ikke er dekning for.

Hun mener VG har brutt Vær varsom-plakaten på følgende punkter: 2.1, 3.2 4.5, 4.13, og 4.14. Det inkluderer blant annet et punkt knyttet til redaktørens integritet og uavhengighet og retten til samtidig imøtegåelse.

Hun har klager avisa inn for et punkt knyttet til forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje, og et punkt om at feilaktige opplysninger skal rettes snarest mulig.

- VGs oppslag og antydninger som i praksis peker på «sikre bevis» i en sak der det per dato bare foreligger indisiebevis på fravær av bevis mot andre, er ikke godt nok forsøk på å unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje, skriver Elden på vegne av Bertheussen.

VG har erkjent at artikkelen i sin opprinnelige form inneholdt en uriktig opplysning. De erkjente imidlertid ikke de har brutt god presseskikk.

- Om man vurderer den innklagede artikkelen linje for linje, vil man se at VG - med unntak av én setning i brødteksten - hadde dekning for alle formuleringer, skriver avisa i sitt tilsvar.

- En «scandale formidable»

VG mener opplysningen ikke var et hovedpoeng i saken. Det er ikke utvalget enig i.

- Å overvåke landets justisminister uten at han vet om det, er ganske spesielt. Det er egentlig ganske sensasjonelt. Når det viser seg å være feil, er det betydelig, sier Stein Bjøntegård, nyhetssjef i NRK.

Han mener VG burde rettet feilen tidligere. Det mener også Kristin Taraldsrud Hoff.

- Hvis du ser sakens alvorlighet på en akse, og tiden det tar å rette på en annen, da ser jeg for meg at du har en svært en bratt fallende kurve, sier.

Å påstå at landets justisminister overvåkes av PST uten å vite om det, er en veldig alvorlig påstand, mener hun.

- Det er en «scandale formidable» hvis det er sant. Det betyr at du har tilsvarende dårlig tid på deg til å rette det, sier hun.

VG får likevel ros av Aasen for å ha ivaretatt kildevernet, også overfor PFU.

Pågrepet

Bertheussen, som er tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, ble 14. mars pågrepet og siktet for å ha fått det til å se ut som utenforstående tente på familiens bil fire dager tidligere - politiet mener hun selv står bak ildspåsettelsen.

28. mars kunngjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Bertheussen også er mistenkt for de andre tilfellene av hærverk og trusler mot parets hjem på Røa i Oslo vest - i alt dreier det seg om åtte tilfeller. Før dette hadde hun status som fornærmet i saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling