Fem favoritter

I dag anmelder vi danske Jette A. Kaarsbøls roman «Den lukkede bok», en kampestein av en fortelling som er blitt en formidabel suksess i Danmark. Noen er glad i tynne bøker, andre liker dem tjukke - slik at de varer lenger. For den siste gruppa burde følgende fem nye bøker være noe å tenke på.

Rohinton Mistry: «Balansekunst» (Aschehoug)

Den Canada-baserte indiske forfatteren Mistry har fortellingens nådegave og fyrer løs en kruttsterk romanversjon av Indias nyeste historie. Hans «Familieanliggender» og «Så lang en reise» er også utgitt i pocket for dem som har store lommer. Fjodor Dostojevskij: «En ung manns historie» (Solum)

Ett binds utgave av boka om 19-åringen Arkadij Dolgorukij -  ei bok om ungdommelig sturm & drang. Reiselektyre for den som skal til Petersburg i ferien. Har du for øvrig lest Nobelpris-vinneren J.M. Coetzees romanbiografi «Mesteren fra Petersburg»? Einar O. Risa: «Casanovas siste erobring» (Tiden)

Romanbiografi om en av historiens mest sagnomsuste elskovskunstnere; mannen som foruten gjennom sine egne memoarer er skildret av Federico Fellini med Donald Sutherland i hovedrollen. Hos Einar O. Risa er han en eldre mann som skriver for å unndra seg glemsel. Joseph Conrad: «Lord Jim» (Kagge)

Nyoversettelse av en av verdens beste romaner. «Lord Jim» er den klassiske historien om fornedrelse og oppreisning, seier og tap, kjærlighet og død, nederlag og ære. Kort sagt; det meste. Ei bok som synker ned i sjelen og blir liggende som grunnvann. William T. Vollmann: «The Royal

Family» (Penguin)

Omtalt i forrige ukes bok-kommentar; verdens trolig lengste privatdetektivroman, skrevet i et fascinerende språk. Bokas etterforsker forsøker å finne en berømt hore, men leter først og fremst etter seg selv. Fredrik Wandrup