Fem favoritter

Dan Browns roman «Da Vinci-koden» er mer enn en roman. Den er et fenomen. Den er knapt noe litterært mirakel, men i likhet med bøker så forskjellige som «Sofies verden» og «Rosens navn» er den ei bok som er blitt en bestselger mot visse odds. Den har også utløst en litterær industri. Her er fem produkter.

Dan Brown: «Da Vinci-koden - Illustrert utgave» (Bazar)

Her er luksus- og peiskosutgaven, en tjukk og tung djevel av ei bok som nærmest må leses i det blafrende lyset fra en peis eller en fakkel. Bilder, foto med mer understreker illusjonen om at bakgrunnen for storyen er dokumentarisk.

Simon Cox: «Nøkkelen til Da Vinci-koden» (Damm)

En av mange bøker som setter seg fore å gå Browns «nervepirrende konspirasjonsteorier» nærmere etter i sømmene. Boka er nærmest et slags Da Vinci-kode-leksikon der fenomener fra boka presenteres alfabetisk. En slags håndbok for nysgjerrige Brown-lesere.


Bjørn Are Davidsen:
«Da Vinci dekodet» (Lunde)

En av flere bøker som tar Jesus i «forsvar». Davidsen, som er norsk ingeniør og jobber i Telenor, er opptatt av falsk vitenskap og kritiserer de såkalte sannhetene i «Da Vinci-koden». Jesus kommer betydelig bedre ut av denne boka enn Dan Brown.

James L. Garlow & Peter Jones:
«Da Vinci-koden knekkes» (Hermon)

En litt pussig skrevet blanding av skjønnlitteratur og forsvar for kristendommen. Forfatterne opptrer som forsvarsadvokatene til enhver kristen som måtte føle seg injuriert av Dan Brown og hans forsøk på å «ryste selve grunnvollen i kristendommen».


Dan Brown:
«Den digitale festning» (Bazar)

Denne boka dunker ned på skrivebordet tett innpå deadline. En Brown-thriller fra 1998 som griper inn i et miljø der konspirasjonene er mer sannsynlige enn i «Da Vinci-koden»: Hemmelig amerikansk etterretning.

INNBRINGENDE FORFATTER: Dan Brown som har de tre topplassene på <a href="http://www.bokhandlerforeningen.no/Bestselgerlisten/bestselgerlisten/1098">bestselgerlista</a> må ta noe av ansvaret for at salget av skjønnlitteratur har økt så kraftig.