Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Ordningen kunne vært bedre, mener Arild Knudsen og Ina Roll Spinnangr. Bildet viser et sprøyterom i Frankfurt. Foto: Jon Terje Hansen
Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Ordningen kunne vært bedre, mener Arild Knudsen og Ina Roll Spinnangr. Bildet viser et sprøyterom i Frankfurt. Foto: Jon Terje HansenVis mer

Fem feil som koster liv

I år feirer vi at Sprøyterommet er 10 år. Mange flere liv kunne vært reddet med en bedre politikk.

Meninger

Egne rom der rusavhengige kan få ta dosen sin redder mange liv. Men en bedre politikk for sprøyterom kunne reddet mange flere. Vi gjør fem store feil:

1. Vi har bare ett eneste sprøyterom, til tross for at vi er i overdosetoppen med ca. 250 dødsfall hvert år.

2. Sprøyterommet tar bare mot rusavhengige som bruker heroin, ikke dem som er utsatt for å ta overdoser på andre stoffer.

3. De som tar heroin må bruke sprøyte. Det øker faren for overdose og sender feil signal til heroinbrukere som heller bør røyke heroinen.

4. Politiet står utenfor eller i nærheten av sprøyterommet for å ta dem som ruser seg. Rusavhengighet er en sykdom, samtidig gjør vi det kriminelt å ruse seg. Hva er viktigst: Skadereduksjon og behandling eller å straffe rusavhengige?

5. Sprøyterommet mangler heroin-motgift. En enkel nesespray med motgiften Naloxone som de ansatte kunne brukt, har de ikke tilgang på. I stedet må Sprøyterommet lukkes og ambulanse tilkalles over fem ganger i uka i snitt.

Det er unødvendig bruk av ressurser og gjør at rommet stenges i opptil to timer hver gang, noe som reduserer tilbudet for de rusavhengige og øker faren for overdosedødsfall. Det påfører også de ansatte unødvendig stress. De må se på at et menneske blir blå i ansiktet i påvente av ambulansen framfor å gi nesesprayen selv.

Sprøyterommet vi har i Oslo er et flott tiltak. Det gir muligheter for økt kontakt og samtaler mellom misbrukerne og hjelpeapparatet og vi forebygger infeksjoner og smitte. Ingen har enda dødd etter en overdoser i sprøyterommet.

I år skal vi feire at Sprøyterommet er 10 år. Det er på tide å bytte navn til «brukerrom», overføre de gode erfaringene våre til andre byer, ha motgift tilgjengelig og diskutere kriminaliseringen av dem vi ellers regner som syke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.