DEBATT

Fem grunner til å lenke seg for Førdefjorden

Vi tyr ikke til sivil ulydighet fordi vi vil bryte loven. Dette er siste utvei.

LENKET SEG FAST: Sist onsdag lenket lederne for Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Grønn Ungdom seg til boreriggene på Engebøfjellet ved Førdefjorden. De tre ble arrestert sammen med andre aktivister, og bøtelagt med 10 000 kroner hver. Ungdomspolitikerne protesterte mot det planlagte sjødeponiet i Førdefjorden. Fra venstre: Inger Fure Grøtting (fra Sunnfjorden), Linn-Elise Øhn Mehlen (Rød Ungdom), Nicholas Wilkinson (Sosialistisk Ungdom) og Lage Nøst (Grønn Ungdom). Foto: Amanda Iversen Orlich
LENKET SEG FAST: Sist onsdag lenket lederne for Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Grønn Ungdom seg til boreriggene på Engebøfjellet ved Førdefjorden. De tre ble arrestert sammen med andre aktivister, og bøtelagt med 10 000 kroner hver. Ungdomspolitikerne protesterte mot det planlagte sjødeponiet i Førdefjorden. Fra venstre: Inger Fure Grøtting (fra Sunnfjorden), Linn-Elise Øhn Mehlen (Rød Ungdom), Nicholas Wilkinson (Sosialistisk Ungdom) og Lage Nøst (Grønn Ungdom). Foto: Amanda Iversen Orlich Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som ledere for tre norske ungdomspartier er vi vant til å jobbe parlamentarisk for å få gjennomslag for miljøpolitikk. Vi pleier å lage lover, ikke bryte dem.

Onsdag 10. februar begikk vi sivil ulydighet for å hindre gruveselskapet Nordic Mining i å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden.

Sammen med tilreisende aksjonister og lokalbefolkning lenket vi oss fast til boreriggene på toppen av Engebøfjellet, og satt der i fem timer til politiet måtte bære oss vekk.

Her er fem gode grunner til at du burde gjøre det samme:

1. Livet i fjorden må beskyttes. Dumpingen av gruveavfall i Førdefjorden er uforsvarlig. Det planlagte sjødeponiet vil gjøre stor, langvarig skade på fjordbunnen og livet der.

Fjorden har status som nasjonal laksefjord. Miljødirektoratet har tidligere advart om hvordan gruvedumpingen vil påvirke de rødlistede artene i Førdefjorden.

Havet får allerede mer enn nok juling av mennesker, med plastforurensning, forsøpling og overfiske.

2. Sjødeponi er ikke beste praksis. Bare fire land, i tillegg til Norge, dumper gruveslam i sjø, og vi er de eneste som planlegger nye deponier. Sjødeponi for gruveavfall er blitt ekskludert fra EUs liste over beste tilgjengelige teknologi for bruk i industri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer