Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fem grunner til at avslutningen er fullstendig vrøvl»

Dansk virusekspert slakter «Broen 2». Spoiler-alarm!

- FULLSTENDIG UREALISTISK: Den danske viruseksperten Allan Randrup Thomsen lister opp fem grunner til at den dramatiske finalen av andre sesong av «Broen» ikke kunne skjedd i det virkelige liv. Foto: NRK
- FULLSTENDIG UREALISTISK: Den danske viruseksperten Allan Randrup Thomsen lister opp fem grunner til at den dramatiske finalen av andre sesong av «Broen» ikke kunne skjedd i det virkelige liv. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): SPOILER-ALARM! SPOILER-ALARM! Forrige mandag rullet sesongfinalen av den dansksvenske suksesserien «Broen» over norske TV-skjermer.

Den ti episoder lange andresesongen endte med at de to hovedpersonene i siste liten fikk stoppet et utbrudd av et såkalt luftbåret virus ved klimatoppmøtet i København. Finalen har siden fått mye kritikk av «Broen»-fans, som kaller avslutningen «forvirrende», «skuffende» og «deprimerende».

Nå får serien enda mer kritikk - denne gang av den danske viruseksperten Allan Randrup Thomsen.

På det danske nettstedet videnskab.dk har han listet opp fem grunner til at det dramatiske handlingsforløpet ikke kunne skjedd i det virkelige liv.

Forskning.no har oversatt Randrup Thomsens fem punkter:

1. Virus kan ikke sees i mikroskop Den første kollisjonen med virkeligheten oppstår når Saga Norén fra Landskrim Malmö besøker en rettsmedisiner som har oppdaget det farlige viruset, og han viser henne restene av viruset i et mikroskop.

- Det er fullstendig urealistisk. Virus er for små til å se i et mikroskop. Til nøds kunne hun ha sett celleforandringer viruset har ført til, forklarer Thomsen, som er professor ved Københavns Universitet.

2. Virus blir oppløst Det blir funnet rester av virus i et lik som har vært utsatt for eksperimenter, og som deretter har ligget i etsende lut over lengre tid.

- Det vil gå noe tid før liket er fullstendig oppløst, men selv før luten har trengt inn i kroppen, er det ikke realistisk at de finner rester av viruset, fordi vevet går i oppløsning av seg selv.

- I prinsippet kunne man kanskje ha funnet noe intakt vev til en biopsi etter en times tid, men om liket har ligget lengre i lut, vil det være umulig å finne viruset, forklarer Thomsen.

3. Urealistisk virus Ifølge rettsmedisineren i «Broen 2» fungerer viruset ved at det trenger gjennom cellemembranen og inn til de røde blodlegemene. Der reagerer det med hemoglobinet og muterer. Viruset i sin nye form angriper celleskjelettet og får cellen til å vokse. Deretter angriper det de indre organene. Resultatet er en raskt økende hoste. Deretter begynner man å blø, først ut av kroppsåpninger, ører, nese og munn, før man dør av indre blødninger. Men det er ikke mulig, ifølge Thomsen:

- Viruset skulle angivelig formere seg i de røde blodlegemene, men disse har ikke ribosomer, som nesten alt liv trenger for å lage sine egne proteiner. Det gjelder også for virus, forklarer han. Dessuten skal viruset ha mutert på en helt bestemt måte. Men en mutasjon er en tilfeldig prosess, forteller Thomsen.

Det at viruset skulle angripe celleskjelettet, er også helt ute av kontakt med virkeligheten.

- Noen virus fungerer slik, men det vil ikke gjøre at cellen vokser, slik for eksempel kreftceller gjør. Det vil ikke kunne skje i de røde blodlegemene, for de ikke kan vokse eller dele seg.

4. Oppdiktet smittemønster I «Broen 2» er ikke det dødelige viruset smittsomt før det muterer inne i verten sin, som selv ikke er synlig påvirket. Det er først når blodet begynner å strømme ut av nese, øre og munn at andre må holde seg langt unna. Da forvandler verten seg til en tikkende biologisk bombe fordi viruset blir luftbåret når det kommer i kontakt med luft.

Men det er også rent oppspinn at viruset ikke skulle være skadelig før det muterer inne i cellen. Med den teknologi vi har i dag kan man kan ikke styre en mutasjonsprosess. Og selv om sykdommen vil ha en inkubasjonstid hvor den ikke gir symptomer, er et virus også skadelig i denne perioden.

At viruset skulle bli luftbåret når blodet kommer i kontakt med luft, gir heller ikke mening. Noen virus gir slike blødningsforstyrrelser, men det er av andre årsaker enn det som fortelles i «Broen 2».

- De hindrer at blodet størkner, og slike sykdommer smitter normalt bare hvis man befinner seg svært tett på den smittede. Slike virus vil normalt ikke blir luftbårne sånn som for eksempel influensa er, forteller Thomsen.

5. Dør for raskt Sist, men ikke minst, er det utenkelig at en smittet person vil dø så raskt som det er tilfellet i «Broen 2».

- Man kjenner til noen virusinfeksjoner hos dyr hvor dyrene kan dø svært raskt, innenfor noen dager, men det er svært atypisk, sier Thomsen, som konkluderer.

- Viruset i «?Broen 2» vil ikke være ideelt til biologisk krigføring. Seriens framstilling er en god blanding av noe som er mulig, noe som ikke er mulig, og noe som kanskje vil være mulig i fremtiden - men heldigvis ikke med dagens teknologi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media