Fem gutter gikk for å fange frosker. Kom aldri hjem til mor og far

Mysteriene som fant veien til lerretet.

(Dagbladet): Mange av seriene vi følger med på for tida er såkalte «true crimes», der handlingen er hentet fra virkelige hendelser.

Dagbladet publiserte forrige uke Vice-dokumentaren om mysteriet som ga inspirasjon til suksesserien «True Detective».

Dokumentaren kan du se i videoen øverst i saken.

Det er ikke bare «True Detective» som har tatt utgangspunkt i faktiske hendelser, her et lite utvalg av kjente og mindre kjente mysterier som har funnet veien til enten lerret eller høyttaler.

Seriemorderen Zodiac Et mysterium som til dags dato aldri er blitt løst, er om seriemorderen Zodiac som dukket opp på 60-tallet i California.

Seriemorderen valgte sine offer tilsynelatende uten motiv og sendte brev med kryptogrammer til pressen.

Saken inspirerte til flere filmer, den mest kjente er «Zodiac» fra 2007 med blant annet Jack Gyllenhaal og Robert Downey jr. på rollelisten.

Kom aldri hjem Historien om fem gutter fra Sør-Korea som skulle ut og fange frosker, men aldri kom hjem, ble først filmatisert i 1992 med tittel «Come Back, Frog Boys».

Forsvinningssaken fikk mye oppmerksomhet og president Roh Tae-woo sendte 300 000 politibetjenter i søket etter dem, og folk kunne følge letingen live på TV.

Guttene, som var fra 9 til 13 år, ble funnet døde elleve år etter at de forsvant 26. mars 1991. Det ble konstatert at guttene ble drept, men saken ble aldri løst.

En nyere filmatisering av mysteriet kom i 2001 med tittelen «Children».

«Frikjent» Dramaserien «Frikjent» som går på TV 2 er inspirert av Birgitte Tengs-saken (krever pluss-abonnement) som ble drept på en øde grusvei på Karmøy for 20 år siden. Hennes fetter ble dømt for drapet, men ble frikjent.

«Serial» Det er ikke bare på TV det lages «true crime»-historier. En av verdens mest populære podkaster tar for seg et mord fra 1999 i Baltimore.

Journalisten Sarah Koenig forteller om drapet på Hae Min Lee, og stiller seg spørsmålet om det virkelig var Adnan Syed som drepte henne.

Sayed ble dømt til livstid i fengsel i 2000.

«The Jinx» HBO-serien har allerede skapt nyhetsoverskrifter etter at hovedpersonen tabbet seg ut under inspillingen av «The Jinx».

Kona til milliardæren Robert Durst forsvant under mystiske omstendigheter i 1982 og mange spekulerte om det var Durst som sto bak forsvinningen, men han ble aldri formelt mistenkt.

To naboer og en venninne av Durst ble ogå funnet drept.

I et lydopptak fra innspillingen av serien innrømte milliardæren at han hadde drept alle sammen. Nå risikerer han dødsstraff.

«Memories of Murder» Filmen om Sør-Koreas første kjente seriemorder kom ut i 2003, og fikk stor oppmerksomhet og vant en rekke priser.

Hovedpersonene i filmen er politietterforskerne Park og Seo var en av de mest sentale til å finne ut hvem som sto bak drapene.

Det første drapet skjedde i 1986 og drapene fortsatte til 1991. Til sammen ti kvinner ble funnet bundet, voldtatt og myrdet i byen Hwaseong.

Seremorderen ble aldri tatt.

Oscar-vinner Journalisten Charles Horman forsvant sporløst etter militærkuppet i Chile i 1973. Generalen Augusto Pinochet tok over makten og styrte landet med diktaturhånd.

Han sto bak brutal undertrykkelse av opposisjonelle og torturerte rundt 30 000 mennesker da han satt ved roret.

Filmen «Missing» kom ut i 1982 og handler om letingen etter journalisten som forsvant sporløst, sett gjennom kona og farens øyne.

Manuset er basert på boka The Execution of Charles Horman: An American Sacrifice fra 1978. Filmen fikk en rekke Oscar-nominasjoner og stakk av med prisen for beste manus året etter.

Av politiske årsaker ble filmen ble forbudt i Chile.