Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Game of Thrones

Fem måter de kan stoppe Nattkongen på

Og slik blir du kongen av helgas tv-seriesamtaler.

NB! SPOILERE: Endelig får vi svar på noe av det «Game of Thrones»-fansen har lurt mest på, men Tronetid-panelet innrømmer at de er skuffet over innholdet i avsløringen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig er det store slaget, det vi har ventet på i halvannet år eller så, bare én dag unna. Hvis du er «Game of Thrones»-fan, så vet du hva jeg snakker om. Hvis ikke, har du nok minimal interesse av denne saken.

Og hvis du ennå ikke har sett ukas episode av tv-serien, bør du vurdere å slutte å lese nå. Iallfall hvis du er redd for spoilers. Hvis ikke kan du fortsette under denne videoen.

NB! SPOILERE: «A Knight of the Seven Kingdoms» både beveger og skuffer. Vis mer

Ukas episode sluttet med at Nattkongen og hæren av døde tok oppstilling utenfor Winterfell, der drager og mennesker forbereder seg til det som ifølge serieskaperne skal bli det største slaget som noen gang er laget på film. Det blir omtalt som «Battle of Winterfell» og skal vare i nesten hele den 82 minutter lange episoden. Regissør er Miguel Sapochnik, mannen som også stod bak den digre slag-episoden ved Winterfell i sesong seks, «Battle of the Bastards».

Helt siden aller første episode av tv-serien har det ligget i kortene at det ville komme et stort slag mellom de levende og døde. Men hvordan det vil ende, er fortsatt helt i det blå. Det eneste som virker rimelig sikkert, er at flere av seriens viktiste rollefigurer kommer til å forsvinne i løpet av den kommende episoden.

  • Meld deg gjerne inn i Facebook-gruppa til Tronetid - Dagbladets eget «Game of Thrones»-talkshow - og bli med på «dødsbingoen» vår, der vi gjetter på hvilke personer som går ut av serien hver uke.

Nattkongen har skaffet seg et spektakulært våpen, en zombiedrage (!), og har ikke minst en mye større hær enn de levende kan skilte med. Men hva kan de egentlig skilte med?

Det blir trolig det store spørsmålet i veldig mange smalltalk-sammenhenger denne helga. Det er jo mye mer spennende å snakke om «Battle of Winterfell» enn om været (selv om noen vil mene at det er to sider av samme sak. Google «Game of Thrones and climate change»). Og du vil vel stille forberedt?

La oss derfor ta en liten oppsummering av de viktigste våpnene til Jon og co:

1. Dragene

Foto: HBO NORDIC
Foto: HBO NORDIC Vis mer

I ukas episode får Bran spørsmål om dragene kan stoppe «white walkers». Dragene er selvsagt et viktig våpen mot zombiene, eller «wights», som de kalles i serien. Når zombiene brenner opp, er de borte for godt. Men siden de er så uhorvelig mange, og bare kommer til å øke i antall ettersom alle som dør i slaget blir gjenreist som zombier, vil det være smartere å gå rett på skaperne deres. Det er det som er strategien til Jon, ettersom han selv har observert at når en white walker dør, ramler alle zombiene han har skapt samtidig. For godt, altså. Dette så vi på toktet nord for muren i forrige sesong.

White Walkers og zombier (wights) er altså ikke det samme. Det er langt flere zombier enn white walkers, men sistnevnte er langt vanskeligere å få has på.

Om drageild har noen som helst effekt mot Nattkongen og de dritskumle løyntnantene hans, er det ingen som vet. «Ingen har noensinne forsøkt», svarte Bran. Mange fans lurer på hvorfor Daenerys ikke bare grillet Nattkongen først som sist, da hun møtte Jon og gjengen nord for muren i forrige sesong. Det kan ha vært en logisk brist i en episode som, hvis vi skal være ærlige, var full av slike. Men det kan også hende at white walkers rett og slett er immune mot drageild.

Også har de jo sin egen drage nå. Og ingen vet hvem som er sterkest, et stykk zombiedrage eller to stykk levende...

2. Drageglass

DIGER JOBB: Gendry har laget drøssevis av drageglassvåpen. Foto: HBO NORDIC
DIGER JOBB: Gendry har laget drøssevis av drageglassvåpen. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Drageglass, også kalt obsidian, er en av to substanser vi vet som kan ta livet av white walkers. Det var dette mystiske materialet som ble brukt til å skape Nattkongen for ti tusen år siden, da «the children of the forest» stakk en kniv av drageglass inn i brystet på en mann, under et magisk rituale, med mål om å skape seg et mektig masseødeleggelsesvåpen i krigen mot menneskene. Ved flere anledninger i serien har vi sett at det samme materialet som skapte monstrene, også kan brukes til å tilintetgjøre dem. Sam var for eksempel den aller første personen i serien som drepte en white walker, og til det brukte han et våpen av drageglass som han lykkeligvis nettopp hadde funnet på et tokt nord for muren.

Forrige sesong så vi at Jon startet omfattende utvinning av drageglass fra gruvene på Dragonstone, og i de to siste episodene har Gendry og andre vært i full sving med å lage våpen av dette. Mye kniver og små økser, men noen har også fått spesiallagde våpen. Sandor «Hunden» Clegane, for eksempel. Og Arya.

3. Aryas våpen

Ja, hva er det egentlig Arya har fått? Det lille vi har sett av det foreløpig har sett skuffende ordinært ut: En lang stav? Med en drageglass-spiss i enden? Men tegningen av det var nok til å få våpenkjenneren Gendry til å spørre hva i all verden hun skulle med noe sånt (det var før hun hadde demonstrert hvor god hun var til å kaste kniver). Og skal vi tro serieskaperne, er det snakk om noe spektakulært.

I en podcast fra Vanity Fair forteller nemlig seriens egen våpenekspert, Tommy Dunne, om noe helt spesielt de laget denne sesongen. Et våpen som skal ha vært «stort å lage», og som skal kunne tas fra hverandre og bli til to helt nye våpen. Blant fansen er det nå stor enighet om at det må være Aryas våpen han snakket om. Ergo dreier det seg om mer enn en stav. Selv om det er godt mulig det er en av bruksmetodene, med tanke på hvor mye Arya trente på å sloss med slike da hun gikk i lære hos The Faceless Men.

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 295 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

Men kan det også være et kastevåpen av noe slag? De siste episodene har fokusert mye på hvor god Arya er til å sikte, både når hun kaster kniver eller skyter med pil og bue. Det har fått mange fans til å lure på om våpenet hennes er en form for spydkaster, og om hun planlegger å sikte på Nattkongen selv, en fyr som ganske sikkert er vanskelig å få møtt i nærkamp. Eller kanskje det er dragen hans hun vil ta. Akkurat det kan jo bli vanskelig - Cersei bygget en diger ballist for å skyte harpuner mot dragene til Daenerys, og likevel klarte de bare å lage et lite sår i vingen på den ene. At Arya skulle ha muskler nok til å skade en zombiedrage med et håndholdt skyte- eller kastevåpen, virker tvilsomt. Hun har ikke Nattkongens overnaturlige styrke heller.

Kanskje er det kvantitet hun går for. I kommentarfeltet til en artikkel hos Nerdist.com, påpeker en leser at våpenet minner om det forhistoriske kastevåpenet «atlatl». Det er et spyd der den spisse delen separeres fra staven når du kaster. Slik får du et våpen som kan kastes med mye mer kraft og presisjon enn de knivene Arya viste seg fram med i smia. Og som potensielt kan gjenbrukes mange ganger, ved å sette på nye spisser (skjønt, det så ikke ut til at hun fikk mer enn én).

4. Valyriske sverd

TO SVERD: Jaime Lannister slår Brienne til ridder med det ene av de to valyriske sverdene som stammer fra Stark-familiens Ice. Brienne har det andre i slira. Foto: HBO
TO SVERD: Jaime Lannister slår Brienne til ridder med det ene av de to valyriske sverdene som stammer fra Stark-familiens Ice. Brienne har det andre i slira. Foto: HBO Vis mer

Valyrisk stål er den andre substansen vi vet kan ta livet av white walkers, og dette er kanskje de aller viktigste våpnene de levende har å vise til. Bare den plassen serieskaperne har viet slike våpen gjennom snart åtte sesonger, og hvor mye tid de har brukt på å minne oss på hvem som bærer dem, tyder på at de blir viktige i det avgjørende slaget.

Ifølge George RR Martins bøker var det bare drageherrene i det gamle Valyria som kunne smi valyrisk stål, muligens ved hjelp av drageild. Men enkelte dyktige smeder fra fribyen Qohor i Essos har lært seg kunsten å smi gamle valyriske sverd om til nye våpen. Det var slik Tywin Lannister fikk laget to nye våpen av Ned Starks gamle storsverd «Ice» (Gendry har tilfeldigvis gått i lære hos en smed fra Qohor).

Valyriske sverd er bedre enn vanlige sverd på alle mulige måter, og svært eksklusive. Mange av de noble husene i Westeros har hatt sine egne «hus-sverd» av valyrisk stål, men mange av dem har gått tapt opp gjennom historien (Lannister-familiens sverd forsvant da den daværende bæreren av det dro på tokt til gamle Valyria, og Tywin Lannister brukte mange år på å forsøke å skaffe slekta et nytt. Her snakker vi prestisje!). Flere av de vi kjenner til er nå tilfeldigvis samlet på Winterfell. De er:

- Longclaw, Jon Snows sverd, og opprinnelig familiesverdet til hus Mormont på Bjørnøya. Du vet, tøffe, lille Lyanna Mormonts tilholdssted. Han fikk det av sin gamle lord commander på muren, Jeor Mormont, etter å ha reddet ham fra en zombie. Det skulle egentlig ha gått i arv til Jeors sønn Jorah, men han hadde forlengst rømt til Essos, etter å ha brakt skam over familien. Da han og Jon møttes for første gang på toktet nord for muren i forrige sesong, forsøkte Jon å gi det tilbake til ham, men Jorah nektet å ta det imot. Han har imidlertid fått fatt i et annet sverd, like før det store slaget.

- Heartsbane, sverdet Jorah fikk låne av Sam Tarly i ukas episode. Dette er Tarly-slektas gamle sverd, som Sam stjal med seg da han dra fra familien i sesong seks. Som eldste sønn skulle han ha arvet det uansett, men faren hadde forlengst vist at han hadde andre planer. Etter at faren og broren ble brent levende av dragen til Daenerys, har sverdet blitt Sams likevel, men han har ikke muskler til å løfte det, og ba derfor Jorah om svinge det i stedet.

HARD NØTT: Nattkongen kan ikke drepes med hva som helst. Foto: HBO NORDIC
HARD NØTT: Nattkongen kan ikke drepes med hva som helst. Foto: HBO NORDIC Vis mer

- Oathkeeper, sverdet til Brienne. Dette er halvparten av gamle Ice. Jaime fikk sverdet av faren sin, Tywin, men ga det videre til Brienne for at hun skulle holde løftet han hadde gitt til Catelyn Stark, og passe på døtrene hennes, Sansa og Arya. Derav navnet «Oathkeeper». Brienne har tatt oppgaven sin svært alvorlig. Opprinnelig var det Cersei hun skulle redde jentene fra, men det skulle ikke forundre meg om det siste hun gjør er å redde dem fra noe mye farligere. Kanskje med hjelp fra Oathkeepers søstersverd, og han som svinger det.

- Widow's Wail, sverdet til Jaime. Dette sverdet Joffrey fikk i bryllupsgave av bestefar Tywin, og den andre halvdelen av Ice. Joffrey døde senere samme dag, og sverdet ble liggende ubrukt, kanskje fordi lillebror Tommen var for liten til å bruke det, inntil Jaime overtok det.

- Kniven til Arya har ikke noe navn og er heller ikke noe sverd, men den har fått en prominent plass i serien. Første gang vi så den, ble den brukt av en snikmorder i forsøket på å drepe Bran. Petyr Baelish fortalte Catelyn Stark at kniven opprinnelig var hans, men at han mistet den til Tyrion etter et veddemål. Det var dette som fikk Catelyn til å kidnappe Tyrion i første sesong, hvorpå kaoset brøt ut i King's Landing. Senere avslørte Bran at Baelish løy, og at det var han som bestilte leiemorderen og utstyrte ham med kniven. Da hadde Baelish allerede gitt kniven til Bran, som i sin tur ga den videre til Arya. Som igjen brukte den til å henrette Baelish med. En perfekt sirkelavslutning for et helt spesielt våpen, eller?

Kniven ser ut til å være spesiell på flere måter. Da Sam studerte gamle tekster i Citadellet i forrige sesong, så vi ham stoppe opp ved en tegning av nettopp denne kniven, ved siden av en tekst om bruken av drageglass til å dekorere våpen. Dette skal ha vært en skikk som stammet fra Aegon erobreren, som brukte dekorasjonene fordi de minnet ham på det gamle Valyria, der de brukte drageild til å lage drageglass. Skikken spredte seg etter hvert til velstående familier i Westeros, men kanskje er det et tegn på at kniven stammer fra Targaryen-familiens gamle stamfar selv? Og kanskje har den enda flere skjulte kvaliteter?

- Mindre kjente sverd: Det finnes mange flere valyriske sverd i Westeros og Essos, og flere av dem er nevnt i bøkene til George RR Martin. Blant de mest kjente er «Lady Forlorn», sverdet til hus Corbray. De er vasaller av Robin Arryn, og vi kan derfor tenke oss at også dette sverdet er på Winterfell nå. Men det har så langt ikke dukket opp i serien. Det skal imidlertid ha blitt brukt i en rekke berømte historiske slag i Westeros' historie, deriblant minst ett av Blackfyre-opprørene.

Andre omtalte sverd er «Nightfall», som tilhører hus Harlaw på Iron Islands. «Bloodfyre», det gamle sverdet til Daemon Bloodfyre, som halvbroren Aegor Bittersteel arvet av ham, og som forsvant etter at han døde. Kanskje det dukker opp igjen hos The Golden Company, Bittersteels gamle kompani. Samt «Dark sister», det gamle sverdet til Visenya Targaryen, den ene konesøstra til Aegon erobreren. Det skal ha gått i arv i Targaryen-slekta i flere generasjoner, inntil Brynden Rivers fikk det og muligens tok det med seg til muren. Han endte som kjent som «The Three Eyed Raven», men hvor sverdet ble av, vet ingen.

5. Sverdet til Beric Dondarrion

LIGHTBRINGER LIGHT: Beric Dondarrion og hans brennende sverd. Foto: HBO NORDIC
LIGHTBRINGER LIGHT: Beric Dondarrion og hans brennende sverd. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Hva er det som får det til å brenne, bare han tar på det? Når sant skal sies, så virker verken han eller sverdet så veldig magisk. Den avdøde fyllebøtta han hang med, Thoros fra Myr, hadde nok noen triks som fikk sverdene til å framstå som mer spektakulære enn de antakelig var. Selv om et brennende sverd selvsagt er nyttig når du slåss mot zombier. Selveste Lightbringer, det famøse brennende sverdet til den mytiske helten Azor Ahai, er det nok likevel ikke.

Men det må da ha vært en større grunn til at Thoros klarte å gjenopplive Beric så mange ganger? Nå er presten borte, og Beric er inne i sitt «siste liv». Noe viktig må det vel være han skal avslutte det med?

Flere muligheter

Det var det. Hvis (når?) Nattkongen kommer seg til King's Landing, har muligens Qyburn et ekstra våpen på lur, nemlig nevnte ballist, som med litt hjelp fra en potensiell drageglass-harpun kanskje kan få has på zombiedragen. Kanskje finnes det også noen valyriske sverd blant alle dem som utgjør jerntronen. Cersei har nok også en del «wildfire» på lur fortsatt, som kan komme til nytte. Kanskje har Melisandre en plan som kan hjelpe dem, og kanskje, kanskje finnes det fortsatt Children of the Forest i Westeros, som kjenner til andre måter å stoppe Nattkongen på. Det får tida vise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!