Fem mill. så «norske CSI» på tv

Årets mest absurde?

(Dagbladet.no): Absurd er vel et nøkkelord når man skal oppsummere minneverdige norske rollekarakterer i amerikanske tv-serier. Tenk for eksempel på tullenorsken da «X-Files» gjestet Lofoten, eller de norske forretningsmennene i «Twin Peaks».

Men det spørs om ikke strikken ble tøyd ytterligere onsdag kveld.

Da benket drøyt fem millioner amerikanere seg foran tv for å se en episode kalt «The Norwegians» av komidramaet «Pushing Daisies».

Alt er norsk
I episoden er The Norwegians en sprø, norsk variant av «CSI» - en trio av ekstremt dyktige etterforskere som måtte forlate Norge da de løste for mange saker og det derfor ble for lite jobbing.

Som en konsekvens av dette vendte den norsk-engelsktalende trioen nesa mot USA, men uten å få hjemlandet ut av tankene ett sekund.

The Norwegians - Magnus Olsdatter, Nils Nilsen og Hedda Lillihammer - løser nemlig sakene sine iført gensere med norske flagg, mens alle gjenstandene de har er markert med norske symboler. Bilen deres - et mobilt laboratorium - har et gigantisk kart over Norge langs hele langsiden.

Til og med dna-mønstrene til etterforskerne er formet som norske flagg.

- De er de beste folka som har kommet fra Norge siden Thor Bjørklund - oppfinneren av ostehøvelen, sier rollefiguren Lillan Charles.

Godt mottatt
Men The Norwegians truer med å avsløre en hemmelighet som er sentral for hovedkarakterene, og de må derfor stoppes for envher pris.

Hvordan det går, får du kanskje vite hvis du følger med på serien via Canal Plus (der sesong to begynner i mai) eller TV3.

Episoden - som var skrevet av manusforfatter Scott Nimerfro - har i hvert fall blitt svært godt mottatt:

Magnus, Nils og Hedda - The Norwegians - var hysteriske. Jeg håper de kommer tilbake i en eventuell tegneserieversjon av serien, skriver Isabelle Carreau i TV Squad.

Episoden har også fått karakteren 9,5 av 10 hos TV-bibelen tv.com.

GÅR MOT SLUTTEN: Serien får trolig ikke fortsette etter sesong to på kanalen ABC.
GÅR MOT SLUTTEN: Serien får trolig ikke fortsette etter sesong to på kanalen ABC. Vis mer

Mot slutten
Men tross kritikerros for episoden med de norske etterforskerne, er det nok tiden i ferd med å renne ut for «Pushing Daisies». Etter de kommende tre episodene er det slutt for andre sesong av serien, og ABC har signalisert at de ikke vil sende en tredje sesong.

I stedet vil serieskaper Bryan Fuller returnere til «Heroes», som han jobbet med tidligere i karrieren.

Serien har hatt et uvanlig utgangspunkt, idet den handler om en paikokk (Ned) som har en uvanlig evne. Når han tar på et dødt dyr eller menneske, våkner det til live igjen.

Men dette kommer slett ikke uten ulemper. Blant annet kan han aldri igjen ta på noen han har vekket - det vil i så fall innebære den endelige død.


En dag vekker han så den nylig drepte barndomskjæresten Chuck (Anna Friel). De blir forelsket på nytt - men kan aldri berøre hverandre.

Potensielt frustrerende for seerne, kanskje, men:

- Hvis folk går lei etter ti episoder, har vi en kriseplan. Vi introduserer felles masturbasjon, sa produsent Bryan Fuller til Dagbladet.no da vi intervjuet ham tidligere i år.

NORSK DNA: Ifølge tv-serien.
NORSK DNA: Ifølge tv-serien. Vis mer