Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fem som ble fi re

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SONY/BMG-FUSJONEN: Hører du en kneppende lyd førstkommende torsdag, er det bare en samlet platebransje som tygger nervøst på neglene sine. Da faller nemlig avgjørelsen i Førsteinstansdomstolen i EU, som ikke bare kan føre til at sammenslåinga av Sonyog BMG annulleres, men også ha ringvirkninger for hele musikkindustriens organisering og struktur.

ET MARKED dominert av noen få, store selgere har alltid vært rådende på mediefeltet. For å defineres som et oligopoli, må de fire største selskapene ha en samlet konsentrasjonsrate, altså markedsandel, på over førti prosent. Det er ingen tvil knyttet til platemarkedet. I dag står de fire såkalte majors : Vivendi Universal Music, Sony BMG, EMI-gruppen og Warner Music, for det dobbelte. Hele fire av fem solgte plater er altså gitt ut hos en av dem. Da japanske Sony og tyske Bertelsmann (som eier BMG), fikk klarsignal til å fusjonere i juli 2004, ble deres utsatte posisjon brukt som begrunnelse. Sammenslåinga var rett og slett nødvendig for å takle piratvirksomhet og ulovlig nedlasting. Hva maktkonsentrasjonen ville medføre for de mindre aktørene, ble det derimot ikke sagt noe om.

MICHEL LAMBOT, president i organisasjonen Impala, som rommer over 2005 europeiske labler og småselskaper, kalte avgjørelsen «a legal, economic, cultural and political disaster». Så gikk han rettens vei. Det er imidlertid ikke plateselskapene som sitter på tiltalebenken, men EU-kommisjonen som godkjente fusjonen. Og ting kan tyde på at vinden blåser i en annen retning i dag. Etter å ha gransket seg selv i to år, varslet kommisjonen for et par uker siden at de skal iverksette strengere reaksjoner mot prissamarbeid og brudd på antitrust-lover, spesielt ved gjentatte, grove overtramp.

SKULLE DET dømmes i Impalas favør i overmorgen, vil det ikke bare bety store omveltninger i Sony (og) BMG, det vil nok også være kroken på døra for EMIs lenge planlagte oppkjøp av Warner. Om det får plategigantene ut av hengemyra er en helt annen sak.