DEBATT

Skole:

Fem tiltak for å
heve lærerens status

Skal vi løse framtidas lærermangel, må yrkesstatusen heves.

Høyere status: Lærermangelen kan bøtes på med bedre vilkår for lærere, skriver spaltist Assad Nasir. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
Høyere status: Lærermangelen kan bøtes på med bedre vilkår for lærere, skriver spaltist Assad Nasir. Foto: Berit Roald / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk Sentralbyrå publiserte 1. november 2018 en rapport som framskriver et lærerunderskudd i grunnskolen på ikke mindre enn 6 700 årsverk i 2040.1 Også i tidligere rapporter er lærerunderskudd framskrevet. Debatten om hvordan vi skal få flere lærere har pågått lenge, og fra politisk hold framsettes tiltak for å kunne løse fremtidens lærermangel.

I den forbindelse snakkes det ofte om at statusen til læreryrket må økes. Tiltak som karakterkrav i norsk og matte for opptak til lærerutdanningen, og krav om mastergrad, skal angivelig bidra til dette. Lærerorganisasjonene har selv arbeidet for å få en masterutdanning for lærerne. Det er vel ingen som er uenige i viktigheten av at lærerne er både faglig og pedagogisk kvalifiserte, slik at barn og ungdom kan få den beste opplæringen vi kan gi.

Men samtidig er det en relativt stor andel nyutdannede lærere som ikke går inn i læreryrket etter fullført utdanning. I følge Gnist Indikatorrapport 2016 er det i perioden 2008-2014 stabilt mellom 73-75 % nyutdannede lærere som begynte å jobbe i skolen året etter at de ble uteksaminert. Altså er det om lag 1 av 4 som ikke går inn i en lærerjobb etter å ha utdannet seg til lærer. I tillegg kommer det fram i en artikkel fra 2015 i Utdanningsforskning2 at 33 % av nyutdannede lærere i Norge slutter etter fem år. Det bør få varsellampene til å lyse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer