DEBATT

Tuftebarten:

Fem unnskyldninger for ikke å boikotte VM i Russland (selv om du burde)

VM i god samvittighet.

PASSENDE ÅPNING: To lysende, liberale fyrtårn åpnet VM i går - Saudi-Arabia mot vertsnasjonen Russland.
PASSENDE ÅPNING: To lysende, liberale fyrtårn åpnet VM i går - Saudi-Arabia mot vertsnasjonen Russland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

VM i Russland kommer til å bli en pill råtten affære. Organisert av en mafialignende organisasjon som har beriket seg på personlige bestikkelser, huset av en vertsnasjon som mobiliserte oligarker og diplomater for å kjøpe seg nødvendige stemmer… …jeg kunne fortsatt i det uendelige med å liste opp grunner til vende VM ryggen. Vil du jeg skal fortsette? Javel. Byer som i årevis har satt velferdstjenester på vent for å finansiere gigantiske byggeprosjekter, bulldosere som har jevnet bydeler med jorden for å gi plass til spillerlandsbyer og hoteller, stadioner bygget av nordkoreanere på slavekontrakter. Enhver person med samvittighet som har tatt seg bryet med å sette seg inn i hvordan fotball-VM i Russland har blitt til, skjønner at boikott er det eneste riktige.

Men vi kommer ikke til å boikotte VM. Vi kommer til å sitte fjetret foran skjermen og se herlig angrepsfotball, kontroversielle dommeravgjørelser, outsider-nasjoner som overrasker, favoritter som skuffer, frispark som trosser fysikkens lover, og straffesparkkonkurranser som aldri slutter.

For å bøte på denne kognitive dissonansen trenger du det psykologene kaller rasjonalisering, men som på godt norsk heter unnskyldninger. Jeg har laget et knippe du kan bruke for å forklare dine venner hvorfor du ikke boikotter VM (selv om du egentlig burde):

1. En person kan ikke gjøre noe fra eller til uansett. Et hardtslående argument det er vanskelig å være uenig i. La oss kalle det irrelevans-argumentet. Du kan bruke samme argumentet til å ikke stemme ved valg. Gutta rundt bordet på puben kommer helt sikkert til å nikke anerkjennende. Og selv om dere til sammen er ni, kan dere vel også enes om at ni personer heller ikke kan gjøre en forskjell?

2. VM i Qatar er verre. Dette er det relative argumentet. Det samme som du bruker når du betaler den polske snekkeren litt under tariff – han tjener faktisk bedre enn i hjemlandet! Og selv om en nordkoreansk migrantarbeider ble funnet død i en container i St. Petersburg har VM i Qatar allerede kostet livet til 1200 migrantarbeidere. Så da kan vi vel vente med boikotten i fire år?

3. VM i Russland er faktisk et tidssoneteknisk ideelt mesterskap for oss nordmenn. Et litt mer kuriøst argument, men etter at vi i noen år har måttet sitte oppe på natta og se kamper fra andre siden av jorda, er VM i Russland en oppvisning i god timing. Gruppespillkamper 14:00, 17:00 og 20:00 gir oss én kamp på jobb, en mens vi lager middag og én etter at ungene har lagt seg.

4. Jeg fikk C-vitamin-mangel av å ikke spise Jaffa-appelsiner på et helt år, så politiske boikotter er ut for min del. Argumentet er litt svakt, så du må se fullstendig overbevist ut og holde blikkontakt med vedkommende mens du fremfører denne unnskyldningen.

5. Jon Michelet hadde villet det! En tidsriktig og vågal unnskyldning som kan fungere om du bare greier å følge opp med en god begrunnelse. Med Jon Michelet på laget har du ingenting å frykte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer