Femi Fanziner

To hjemmesnekra undergrunns-jenteblader: GRELL og Utflod.

En dag Julie Gjørven og Marte Høgenhaug satt og drakk varm drikke og skravla, fant de ut at de ville lage sin egen fanzine. Nå har de sammen med Margunn Grønn, Tine Isachsen, fire andre jenter og tre gutter laget GRELL - trykket i et svært eksklusivt opplag på 65 eksemplarer på kopisenteret på Grünerløkka. Der er det desidert billigst. GRELL er en motvekt til den glansede verdenen av mote- og livsstilsblader. GRELL er et sted der bidragsyterne kan leke litt og publisere stoff de ikke ville fått på trykk noe annet sted. Et rock\'n\'roll-prosjekt der det er lov å drite seg ut.

- Spesielt jentejournalister har så høy flinkisfaktor. Det kan bli litt slitsomt å være så flink og korrekt hele tiden, sier redaksjonsmedlemmene.

Tema for den første utgaven er Fløyel .

- Quiet is the new loud. Vi er en pistol med lyddemper. Ikke tabloide i det hele tatt. Som Kings of Convenience tillater vi oss å være humoristiske, absolutt ærlige og totalt upretensiøse. Forresten, vi er kanskje litt pretensiøse.

Fanzinen inneholder orakelspalten «Spør Sølvi», Midtsidepikene: Sucked into the mirror, Brad Pitt, Favorittpulesteder, Duften av cord og beverpelsen. Beverpelsen (be\'værpelsen) er en svart, trekantet hårdott på baksiden av fanzinen. Limt på hvert eksemplar. Den litt spesielle uttalen av ordet stammer fra rettssaken mot Agnar Mykle.

- Beverpelsen er god å stryke på. På releasefesten ville jeg at alle skulle sy slike dotter utenpå buksene. Men det ble det dessverre ikke noe av, sier Marte.

Hun har funnet på et motto:

- Alle må bli venn med beverpelsen!

Utflod er en annen Oslo-basert jentefanzine. For noen dager siden kom andreutgaven, med Natt&Dags Helle Vaagland, komiker Janne Rønningen og journalist Bård Torgersen som redaktører. I dette nummeret kan du lese Bårds historie om da Helle fødte deres felles barn, Anne Sandvik Lindmo skriver om sitt nye husmorliv, Utflod-redaktør Janne Rønningen æreskjeller kongefamilien og rikslesba Kristine Koht kommer med vanvittig ekle påstander om kjendiser. For eksempel; Simon Flem Devold ble sugd av apen Julius, og Dag Solstad har utflod på leppene. Du får ideer til nye t-skjorter du kan lage. Hva med en trøye hvor det står: «Jeg har tatt abort!» eller «Jeg har tatt abort to ganger?» Eller hva med nakenbilder av Helle, med gravid mage og en burka over hodet?

- Hvorfor stiller du opp naken?

- Grunnen til at vi lager «Utflod», er at vi er lei av at jenter alltid må holde seg innenfor rammene, sier Helle.

- Vi må passe oss hele tiden. Derfor gjør vi det motsatte; vi er sure, sinte, morsomme og vulgære. Og gjerne nakne! Derfor er vi mye kulere enn de jentene som passer seg for alt mulig. De er bare kjedelige, mener Helle.

- Det var ganske mange skrivefeil i bladet, har noen i redaksjonen dysleksi?

- Jo, Janne har dysleksi. Jeg tror kanskje Bård har litt dysleksi, også. Men korrektur er for feiginger! Det er et av våre mottoer.

Er du interessert i å motta GRELL eller bidra til innholdet, kan du sende en mail til marte.h@online.no. Utflod kan kjøpes på Tronsmo Bokhandel, utestedet Bar Robinet og i platebutikken Tiger i Oslo. Fanzinen koster 25 kroner.

DAMEBLAD 1: Fanzinen GRELL inneholder personlige, underfundige og fortellende tekster og bilder. - Vi lever i en tid preget av frykt, usikkerhet og omveltning, med masser av indre forvirring. Grell er vår indre forvirring, vår tolkning av tiden, våre infantile reaksjoner og våre naive tvangstanker, sier redaksjonen i fanzinen.
DAMEBLAD 2: </B>Helle Vaagland og Janne Rønningen er redaktører i Utflod - fanzinen som går ett skritt lenger.