KOMMENTARER

Feminin forvandling

Er «Frosts» seksuelle budskap frigjørende eller innsnevrende?

EKSTREM FORVANDLING: Prinsesse Elsa i «Frost» rømmer kongeriket for å finne seg selv - og blir en forførerisk  babe  i prosessen. Scenen fortryller småjenter og bekymrer foreldrene deres.
EKSTREM FORVANDLING: Prinsesse Elsa i «Frost» rømmer kongeriket for å finne seg selv - og blir en forførerisk babe i prosessen. Scenen fortryller småjenter og bekymrer foreldrene deres. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes noen popkulturelle hundefløyter; noen signaler som opererer på en frekvens så høy at synserne ikke skjønner hva som skjer, men som sniker seg under huden og inn i underbevisstheten til et globalt kjernepublikum. Slik er det med «Frost», fjorårets store Disney-suksess, som har blitt den femte mest innbringende filmen i filmhistorien.

I forrige uke ble det kjent at historien om de to prinsessene Elsa og Anna får en oppfølger. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at Disney skal kunne toppe «Frosts» senit: Elsas fremføring av «Let It Go», finne-meg-selv-hymnen som har avfødt noen hundre tusen hengivne coverversjoner. Foreldre snakker med forbløffelse om sangens hypnotiserende effekt på jenter ned i barnehagealder - og med et snev av uro om ett bestemt øyeblikk.

Elsa er født med ustyrlige magiske krefter som forvandler alt som kommer i hennes vei, til is. Hun isolerer seg og går med hansker for ikke å skade noen - til øyeblikket hun ikke klarer å holde dem inne lenger, og rømmer kongeriket for å bygge sin egen verden av is. «Jeg bryr meg ikke om hva de vil si», synger hun. «La stormen rase». Samtidig slår hun ut håroppsatsen og får, ved et trylleslag, ettersittende kjole med høy splitt. Gangen blir vuggende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer