Feminin frihetslengsel

Ewos bok har sterk appell, men han innfrir ikke helt forventningene.

Femten år gamle Sara er sint som rakker'n. Like utholdende som når hun kommanderer kroppen sin til enda flere kilometer langdistansetrening. Hun vil vite hva som skjedde da mamma dro fra familien på øya for sju år siden.

I «Jobben min er å tette hullene i tilværelsen» har Jon Ewo beveget seg fra storbyen og til et landsens familiedrama. Her bor den etterlatte pappaen nærmest som en munk, og holder trofast stand med sine to døtre.

Ewo er kjempegod til å skape forventninger om det som skal skje, og innestår for 15-åringens verdensoppfatning med hele sitt store hjerte og viltre fantasi. Noe antiklimaks er det vel ikke, men historien om jakten på mamma utvikler seg mer trygt og forutsigbart enn man skulle tro. Ewo er ofte tydelig på sine klassiske referanser. Her går tankene til Ibsens «Fruen fra havet», et portrett av kvinnelig frihetslengsel svermerisk formidlet av en mann.

Boka har kraft og appell til ungdom, men det virker som historien har mer i seg enn Ewo denne gangen klarer å ta ut. Det er dette med langdistanseløping...