Feminine menn i verdens lykkeligste land

LIKESTILLING: Hva skjer med Norge når maktbalansen vipper i kvinners favør, og vi ikke lenger har likestilling, men kvinnedominans?

DAMENES AFTEN: «TV2 lager først og fremst damenes TV-aften. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som liker Senkveld veldig godt, og det er over tre ganger så mange kvinner som liker ?Skal vi danse?», skriver kronikkforfatterne. Artist Hanne Sørvaag og danser Egor Filipenko vant finalen av det TV2 sendte programmet «Skal vi danse» i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
DAMENES AFTEN: «TV2 lager først og fremst damenes TV-aften. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som liker Senkveld veldig godt, og det er over tre ganger så mange kvinner som liker ?Skal vi danse?», skriver kronikkforfatterne. Artist Hanne Sørvaag og danser Egor Filipenko vant finalen av det TV2 sendte programmet «Skal vi danse» i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1913 gjennomførte statsminister Gunnar Knudsen og hans handlekraftige mannlige statsråder det ingen norske kvinner klarte sjøl: å gi kvinner stemmerett. Med det endret regjeringen Knudsen maktbalansen mellom kjønnene i det norske samfunn for alltid.

Menn fra folkedypet spøker iblant med at det er kvinnene som er sjefen på hjemmebane. «Da må jeg høre med Regjeringa først», sier Atle Antonsen og klukkler hvis vi spør ham om han vil finne på noe etter klokka 17. Men Antonsen bør sette sin latter i halsen. For i dag finnes det flere målbare bevis på at norske menn har mistet makta over flere samfunnsområder. La oss begynne med kontrollen over fjernkontrollen.

Skal vi danse og Senkveld var blant de mest sette TV-programmene på kommersielle kanaler i 2012. De ble på det meste sett av rundt 800 000 seere - med en relativt jevn kjønnsfordeling. Ikke så rart. Dette er jo varme og koselige programmer med godt humør. Noe for alle. Og bra er det. For det er jo helg, og det er hyggelig å se på TV sammen.

Men selv om kvinner og menn sitter sammen og ser på TV, så er det noen som koser seg mer enn andre. For TV2 lager først og fremst damenes TV-aften. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som liker Senkveld veldig godt, og det er over tre ganger så mange kvinner som liker Skal vi danse. 100 år etter innføring av stemmeretten sitter Gunnar Knudsens tippoldesønner som gisler i egen stue ser på programmer om sang, dans og hygge - mens de kjeder seg (se diagram).

Hvorfor er det kvinnenes smak som bestemmer hva som blir sendt på TV? Fordi det er kvinnene annonsekjøperne vil nå. Lilleborg AS (som selger vaskemidler og produkter for personlig pleie) og Cubus har vært TV2s største annonsører stort sett hvert år siden 1996. Og hvis vi antar at kvinner i gjennomsnitt har en litt annen sans for hva som er interessant og morsomt enn menn, er det tunge kommersielle krefter som stadig dytter kulturtilbudet i en mer kvinnelig retning.

Hva skiller «kvinnesmaken» fra «mannesmaken»? Mange akademikere har en forestilling om at kommersielle medier nærmest kan bestemme hva kvinner og menn skal like. Men som alle som jobber i kulturindustrien vet; man kan utnytte og spille kynisk på folks følelser og smak, men man kan ikke skape denne smaken. Hver dag er en kamp om å gjøre seg lekker for seerne. Og nå er det altså kvinnene som skal tekkes.

TALLENES TALE: «Skal vi danse» - mennene kjeder seg mens de lojalt ser på sammen med kvinnene de elsker.
TALLENES TALE: «Skal vi danse» - mennene kjeder seg mens de lojalt ser på sammen med kvinnene de elsker. Vis mer

«Vi fikk streng beskjed fra ledelsen i ABC: Inn med barn og dyr i studio!» fortalte executive producer Doug DeLuca oss under et besøk på talkshowet Jimmy Kimmel Live! i Los Angeles. Markedsundersøkelser hadde vist at amerikanske kvinner syntes at Jimmy Kimmel var litt for «guttete». Kanalledelsen mente derfor at han ville bli bedre likt av de kvinnelige seerne hvis han viste frem sine barne- og dyrekjære sider. Men Jimmy Kimmel fikk også beskjed fra ABC om å «slipe hoggtennene»: «Bort med all vitsing som føles «intern» - jenter liker ikke tanken på at noen kanskje ekskluderes. Bort med frekke intervjuer- det er bare menn som kan glede seg over at intervjuobjektene blir gjort narr av.»

ABC’s plan har fungert. Mens en talkshowprogramleder som Conan O’Brien har tviholdt på sin guttete frekkhet og blitt skjøvet ut av NBC og over i nisjekanalen TBS (tenk Viasat4), har Jimmy Kimmel overlevd som en mainstream underholder. Fordi han klarte å lage et varmere, mer inkluderende og hyggeligere program som kvinnene liker.

Når kvinner styrer fjernkontrollen, får det konsekvenser også for nyhetsjournalistikken. Da TV2-nyhetene på slutten av 90-tallet begynte å «softe opp» sine nyhetssendinger med kvinnevennlige enkeltskjebner og gladsaker, begynte de også å stjele store seergrupper fra Dagsrevyen. Undersøkelser viste at kvinner hadde langt mindre sans for utenrikspolitikk og økonomistoff enn det menn hadde. Da Dagsrevyen reduserte mengden innslag om partipolitikk, utenrikspolitikk og makroøkonomi og økte andelen såkalt «lettere» stoff, stjal NRK markedsandeler tilbake fra TV2s nyhetssendinger. Til tross for anklager om at Dagsrevyen dysser ned det «ukoselige»: de kvinnelige lisensbetalerne har omfavnet det nye, varme Dagsrevyen. Mens de «maskuline» utenrikssakene plasseres der de hører hjemme - i periferien på NRK2.

Men hvis vi løfter blikket fra TV og over mot kulturen, hvordan har kvinnenes økende og mennenes minkende makt preget kulturen vår som helhet?

For å begynne med «kulturen» i betydningen «kulturlivet». Kulturkommentator og gitarist Knut Schreiner skrev i BT at det norske kulturlivet graviterer mot det «middelkulturelle»: Arve Tellefsen som spiller Gabriels Obo. Forfattere og politikere som snakker lett og uanstrengt om de store spørsmål på Skavlan. Gjensyn med kvalitetsartistene Ole Paus og Lene Marlin som snakker ut om den tunge tiden på «Hver gang vi møtes». Det er nettopp middelkulturen som blir den dominerende i et samfunn hvor kvinnenes smak får bestemme. For både den folkelige lavkulturen og den forfinede høykulturen er ukoselige og «ukvinnelige» på hver sin måte. Lavkultur fordi den er maskulint smakløs og primitiv. Høykultur fordi den har en mannlig hang til rang - den ser ned på og håner det som er «lavere». Et samfunn hvor høykulturen står sterkt er et kaldere og hardere samfunn - og dermed uønsket for kvinner flest. For intellektuelle er den vennlige, kvinnelige middelkultur en uting nettopp fordi den er så inkluderende og lite dømmende: «I dag har man ikke engang vett til å skamme seg hvis man ikke forstår seg på Ibsen», klaget Dag Solstad for noen år tilbake. Men la også til: «Det kan utvilsomt hevdes at vi aldri har hatt en lykkeligere befolkning i Norge». Folk flest har det rett og slett bedre i et feminint kulturliv.

Hva med den norske kulturen - i betydningen normer, verdier og holdninger? Er vårt lands kultur også gjennomsyret av kvinnemakta?

KRONIKKSERIE

Det er 100 år siden vi fikk allmenn stemmerett i Norge. Vi har bedt noen utvalgte personer om å fortelle om sitt forhold til feminisme i dag.

• Neste: Charlotte Myrbråten.

Den nederlandske sosialpsykologen Geert Hofstede er av dem som har arbeidet lengst med å kartlegge nasjonale kulturforskjeller. På bakgrunn av omfattende spørreundersøkelser i over 70 land har Hofstede og hans kolleger kommet fram til at Norge og Sverige har verdens minst maskuline kulturer. Ingen andre folkeslag er mer opptatt av å inngå kompromisser, er mer motstandere av selvhevdende, brautende oppførsel og er mer enige om at trivsel på arbeidsplassen er viktigere enn lønn.

Mens man i maskuline kulturer vil dytte frem de sterkeste og beste, er man i feminine kulturer som den norske mer opptatt av å hjelpe frem de svake. Alle skal med! For tiden søker for eksempel Finansdepartementet etter en rådgiver hvor arbeidet vil være «knyttet til overvåkning og analyse av den økonomiske utviklingen i Norge og utlandet». De som oppfordres til å søke er folk med «høyere utdanning fra universitet eller høyskole» og «nedsatt funksjonsevne (…) fysisk, psykisk og kognitivt». I mer mannsdominerte kulturer ville nok ikke folk med nedsatt kognitiv funksjonsevne fått den samme muligheten til å overvåke og analysere landets økonomi.

I «Hjernevask» fokuserte vi på medfødte psykologiske forskjeller mellom kjønnene. Men Hofstede viser hvordan kulturen påvirker oss - og da særlig mennene: Mens norske kvinner ligner på kvinner i andre land, ligner norske menn også på kvinner i andre land. Norske menn er verdens mest feminine - sammen med svenskene, eller «bare slått av svenskene» som en mann ville ha sagt. Ola Nordmann vil i likhet med kvinner flest ha milde straffer, synes det er viktigere at lærere er greie enn at de er flinke og vil heller jobbe med noe som er spennende enn det som samfunnet har behov for. Hvis verdens kvinner er fra Venus og verdens menn fra Mars, skriver Hofstede, er både norske kvinner og menn fra Venus.

«In a sane society the male would trot along obediently after the female» sa den radikale feministen Valerie Solanas i S.C.U.M.(Society for Cutting Up Men - Foreningen for å skjære opp menn) Manifesto før hun skjøt og skadet Andy Warhol. Men den splitter gale Solanas har på en underlig måte fått rett. Land dominert av klassiske kvinnelige verdier har mindre vold, er tryggere, har en jevnere fordeling av godene og har mindre skam og fordommer rundt nakenhet og sex.

Har vi det fint i det samfunnet statsminister Gunnar Knudsen la grunnlaget for i 1913? Ja! Ble det sånn som Knudsen hadde tenkt? Nei! Er det noen som kjeder seg litt i det nye, feminine Norge? Neiida!

KRONIKKFORFATTER: Ole-Martin Ihle, Harald Eia og Nils Brenna.
KRONIKKFORFATTER: Ole-Martin Ihle, Harald Eia og Nils Brenna. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer