Feminisme anno 2007

FEMINISME: Vi har ikke full likestilling i Norge. Fortsatt hindres kvinner - både etniske norske og innvandrerkvinner - i å ha like livsmuligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TIDLIGERE NESTLEDER i Rød Ungdom og styremedlem i Kvinnefronten, Hannah Helseth, mener i Dagbladet 23. mars at kritikken av norske feministers manglende støtte til medsøstre blant etniske minoriteter er meningsløs. Men hun sier ikke noe om hvorfor anklagene er meningsløse.Frp-formann Siv Jensen roser i et innlegg 24. mars kvinneaktivistene på 1970-tallet; «de som kjempet for likestilling og kvinner inn i arbeidslivet.» På grunn av dem, skriver Frp-formannen, har vi «kommet milevis lenger i utviklingen enn den tid.» Men hvorfor sier hun det, når hennes parti gjennom praktisk politikk vil føre likestillingen tilbake?

HANNAH HELSETH mener at det «ikke kan gjøres nok mot tvangsekteskap og omskjæring.» Men hun skisserer ingen forslag, bortsett fra dialog. Og dialog er viktig. Men av og til må vi stille oss spørsmålet: Hva skal vi ha dialog om? Etter vår mening finnes det områder hvor vi verken kan eller skal ha dialog. Overfor kvinneundertrykking, tvangsekteskap, æresdrap og omskjæring er vårt utgangspunkt nulltoleranse, og nulltoleranse er vårt endepunkt. Helseth viser til en viktig forskningsrapport levert av Bredal og Skjerven fra Universitetet i Oslo i februar i år. Rapporten «Tvangsekteskap i hjelpeapparatet» som ble skrevet på bestilling fra Barne- og familiedepartementet viser at kompetansen i hjelpeapparatet må styrkes. Denne oppfatningen deler vi.Rapporten skriver at «det er urovekkende indikasjon på hvor lite systemet fanger opp. Dels handler det om at mange ikke ber om hjelp, dels at de ikke blir sett.» Dette er en skandale for samfunnet generelt og for de det angår spesielt. Hjelpeapparatet må styrkes. Slik bedres de «myke» og avgjørende tiltakene. Men i tillegg må vi sette inn «harde» tiltak som sikrer jenter og gutter beskyttelse gjennom lovgivning og straff.Helseth skriver at «de fleste innvandrermenn heller ikke [er] mørkemenn med middelalderholdninger». Det er vi enig i. Men det finnes dessverre kulturelle føringer som noen innvandrermenn lar seg styre av. Føringer vi ikke kan akseptere i moderne samfunn. Akkurat som vi har kjempet mot «mørkemenn» blant etniske norske i årtier, ja århundrer, må vi erkjenne at det finnes «mørkemenn» blant innvandrere også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer