Feminisme for alle

Er det viktig å være feminist?

JEG ER 1,76 meter høy. Jeg elsker Honni Korn. Noen ganger kommer jeg for seint på skolen. Jeg liker både Destiny\'s Child og Depeche Mode. Jeg har en forkjærlighet for store øredobber. Men alt dette har ingenting med at jeg er jente å gjøre. Jeg er en person - dette har med min personlighet å gjøre. Jeg er også jente. Men det at jeg er født som jente skal ikke bestemme hvordan jeg skal oppføre meg. Det skal ikke bestemme hvordan jeg skal leve, jobbe, elske eller snakke. Det er dette feminisme handler om. At det å være jente er noe jeg aktivt bestemmer. At kjønnet ditt i utgangspunktet ikke skal bety annet enn at du har M eller F i passet.

DET ER IKKE bare jenter som blir presset inn i roller og maler. Feminisme gjelder for gutter, også. Alle burde ha rett til å være personer, ikke kjønn. Gutter må også få slippe å leve opp til latterlige kjønnskrav. Jeg vil se på mennesket som grunnleggende fritt. Vi er alle sammensatte individer. Det at jeg er jente er en del av meg. På samme måte som jeg er journalist, søster eller venninne. Det finnes krav til oss på alle disse områdene. Jeg vil være en flink journalist, en kjærlig søster og en kul venninne. Og det finnes krav til meg som jente. Noen vil tydeligvis bestemme hva slags jente jeg er.

HVEM ER DET så som forteller oss hvordan vi er eller burde være? Tradisjoner, religion, medias skjønnhetsfokusering, konsumentindustriens lykkereklamer, vennegjengen, kjæresten, familien og politikerne. Noen blir fortalt hvem de skal gifte seg med. Noen blir fortalt hvordan de skal se ut, snakke eller føle. Ofte merker vi ikke at noen forteller oss det en gang.

MISFORSTÅ MEG IKKE. Jenter kan gjerne være forfengelige, snille eller stille. Vi kan godt sminke oss, gå i høyhælte sko og bruke sexy undertøy. Vi kan til og med gifte oss med svigermors drøm. Hvis vi vil. Men hvis vi ikke vil, så er det vårt valg. Jeg vil oppføre meg akkurat slik jeg vil uten at folk skal si «Men du er jo jente...» Jeg liker å være jente. Men jeg forbeholder meg retten til å leve livet mitt som en person. Ikke som et eksemplar av hunkjønnet.

HVA KAN VI gjøre? Gi faen i kravene! Stol på deg selv. Det er ikke lett. Det er forferdelig, grusomt, uutholdelig vanskelig. Men det er verdt et forsøk. Vellykketheten er vrien å lukke øynene for. Den er nesten umulig å overse. Men hvis du vil bestemme hvem du er, må du begynne å stole på deg selv og dine egne verdier. Spør deg selv: Hva er viktig for meg? Og hvis du svarer at du vil leve et selvstendig liv, kan du kalle deg feminist.

Alle gutter og jenter - god 8. mars!

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet

FREDAG.

Er det viktig å være feminist?