Feminisme og konspirasjonsteorier

Det er ikke bare i de mørke krokene på Internett at «den store feministiske konspirasjonen» diskuteres og «avsløres».

SLAPP AV: Forfatter Preben Z. Møller (bildet) og en del andre menn mener feminisme er en konspirasjon, skriver kronikkforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SLAPP AV: Forfatter Preben Z. Møller (bildet) og en del andre menn mener feminisme er en konspirasjon, skriver kronikkforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I vår kom Preben Z. Møller ut med boka «Kampen om voldtekt» der et av hans poenger er at norske feminister skal ha noe å «vinne» på å stemple alle menn som potensielle voldtektsmenn. Han mener dette er en bevisst strategi fra feministene, for å styrke feminismen i seg selv, og oppnå et mer feministisk samfunn.Møller mener at denne strategiske kampen har lyktes så godt at stempling av alle menn har blitt offisiell norsk politikk.

Mange som har jobbet for å forebygge voldtekt, både aktivister og forskere, kjente seg lite igjen i dette bildet. Blant annet skrev høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde på bloggen sin: «Selv de mest radikale feministene på venstresida jeg kjenner, er enige om at flertallet av menn er ålreite menn som ikke hater kvinner».Andre anmeldere reagerte også på den konspiratoriske tonen i boka. Som Anders Danielsen Lie i Klassekampen spurte: «Er virkelig enhver holdningskampanje skjult propaganda?»

Selv takket jeg ja da Dagbladet ba meg anmelde boka. Jeg har skrevet en master om kjønnsteori, anmeldt bøker i mange år og lest det Møller har skrevet før. Det var ikke godt nok. Om man på en eller annen måte kaller seg feminist, så er man ifølge Møller diskvalifisert til å mene noe om boka hans. Ei bok som handler om kjønn, sex og voldtekt. På Facebook kommenterte Møller med «det-var-det-jeg-visste» når «feminister skulle si noe om boka» - de kommer selvsagt til å hate den, uavhengig av innholdet.

Klok av skade, og dårlig mottakelse på tidligere utgivelse, ba han 26. april en stille bønn på sosiale medier:«Jeg har en bønn til alle redaktører der ute. Det kommer sannsynligvis til å være en del «engasjerte» personer som kommer til å melde seg frivillig som bokanmeldere. Jeg setter pris på om dere tenker dere litt om, slik at boka får en fair sjanse, i hendene på en anmelder som ikke har bestemt seg på forhånd. Takk.»

At en del menn mener feminisme er en konspirasjon ble virkelig tydelig i sommer. Sosiolog Kjetil Rolness har lenge vært Møllers støttespiller. Rolness skrev 22. mars at «helt siden tidlig på syttitallet har kritikk mot feministdogmer blitt møtt med aggresjon og ufine metoder» og fulgte opp med et innlegg om «Kampen om voldtekt» 18. mai i Dagbladet. 27. juni la Rolness ut et innlegg på Facebook. Da hadde han lest Heidi Sveens anmeldelse av boka til Møller i Prosa. Han var ikke fornøyd: «Har akkurat lest Heidi Helene Sveens anmeldelse av Preben Z. Møllers «Kampen om voldtekt» i Prosa. Akkurat like vrangvillig og misvisende som forventet.» (forkortet sitat)

Utspillet førte til en lengre diskusjon.Sveen er skeptisk til det paranoide elementet i boka, der Møller skriver at feminister har «lurt» verden til å tro at mange som voldtar også er vanlige menn, men hun er enig i at det trengs mer kunnskap om voldtektsmannen. Hun kaller seg feminist. Professor Ina Blom kommenterte befriende i diskusjonen om feminister kan anmelde Møller på Facebook: «Forestillingene om at det skulle finnes noen ideologisk nøytrale meningsprodusenter i kjønnsdebatten er nesten utrolig og jeg skulle like å se samme type kritikk av anmelderidentitet overført til problemstillinger knyttet til klasse».

I samme tråd kommer den ultimate konspirasjonen fram. Flere begynner å diskutere hva Prosas egentlige agenda er. Forskningsjournalist Bjørn Vassnes mener at valget av anmelder henger sammen med at Prosa er et organ for Norsk Forfatterforening (NFF). Styreleder i NFF er, hold på hatten, kjønnsforsker Jørgen Lorentzen! Vassnes mener at Lorentzen har håndplukket sine redaktører, og dermed anmeldere, for å drive «sin kulturkamp». Han skriver videre at: «De har benyttet alle muligheter til å sverte blant annet undertegnede og alle andre som prøver å bringe litt kunnskap inn i kjønnsdebatten og alt annet som har med biologi å gjøre». Vassnes mener at til alle bøker som «faller utenfor Lorentzens verdensbilde, henter man en «anmelder» alle må skjønne har et forutinntatt bilde».

Vassnes
ble videre forsikret om at det ikke er Lorentzen som velger anmeldere, men, som i så mange andre tidsskrift har de, hvem skulle tro, full redaksjonell frihet også i Prosa. I en annen tråd på Facebook undrer også Vasness og Møller på hvorfor ikke boka får bedre dekning på NRK. De konkluderer med at NRK er redde for fakta nå i valgkamptider, og at Møller derfor sensureres bort.Vassnes selv ga for øvrig «Kampen om voldtekt» en uforbeholden positiv anmeldelse i Aftenposten uten at verken Rolness eller Møller ga uttrykk for at dette kan henge sammen med et forutinntatt bilde. Et forutinntatt verdensbilde er forbeholdt feminister.

Som feminist og skribent skulle jeg nesten ønske at det feministiske maktnettverket som skildres, med full kontroll over media og offentligheten, virkelig fantes. Det høres kult ut å være med i en sånn stor og mektig sekt. Men virkeligheten er ikke slik. Men som så mange andre i et demokrati prøver feminister å påvirke samfunnet, uten at det burde gi grunnlag for konspirasjonsteorier.Feminister ønsker mer, ikke mindre, kunnskap om voldtektsmannen. Ingen ønsker en feminisme som gjør menn til tapere, slik Møller hevder, eller en feminisme som ikke tåler kritikk, slik Rolness skriver.

Rolness og Møller er ikke så motstrøms eller så modige som de tror, for det skumle kvinnestyrte PK-apparatet de kjemper mot, finnes ikke. Det er bare helt vanlige kvinner og menn som vil at kvinner og menn skal kunne få mer frihet, ikke mindre. Så slapp av, det er ingen som ønsker, eller tjener på, at mørketall forblir mørketall. Jeg lover.

Møllers holdning til de som er uenige med ham er gjenkjennelige fra mottakelsen av hans bok «Pen søker trygg». Heller ikke da kunne han akseptere noe annet enn at kritikken var en konspirasjon mot feminismekritikere. Om man synes den nye boka til Møller var dårlig skrevet, ble man automatisk en av «feministene» han skrev om: De som tjener på å stemple alle menn som mulige voldtektsmenn.

Om man var en av dem som ikke likte boka, så er det fordi den ikke passer med eget verdensbilde, for det kan da umulig være slik at boka ikke er så strålende skrevet og viktig som Møller selv synes?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.