SKUFFET: Den kjente forfatteren Germaine Greer mener at kvinners situasjon er blitt verre de siste 30 årene. Foto: Tracey Paddison/REX Shutterstock
SKUFFET: Den kjente forfatteren Germaine Greer mener at kvinners situasjon er blitt verre de siste 30 årene. Foto: Tracey Paddison/REX ShutterstockVis mer

Feminist mener kvinners situasjon er verre enn på 70-tallet

Den kjente forfatteren Germaine Greer protesterer spesielt mot intimbarbering.

-Jeg hadde aldri trodd, i mine villeste mareritt, at vi skulle ende opp slik, sa den kjente australske forfatteren Germaine Greer i en scenesamtale under litteraturfestivalen Hay i Wales i forrige uke.

Germaine Greer er professor i litteratur ved Universitetet i Warwick i England, men er kanskje mest kjent for sitt radikalfeministiske engasjement.

- Kvinner er som salamandre Greers bok «Den kvinnelige evnukk» fra 1969 ble en bestselger, og er fortsatt regnet som en av de viktigste bøkene innen vestlig feminisme.
 
Greer kom med det overraskende utsagnet da hun skulle forklare bakgrunnen for «Den kvinnelige evnukk» og hvorfor den ble delt inn i ulike kapitler med navn som «kurver» og «hår».

- Det kapitlet som får meg til å le nå er «hår». På den tiden kunne man ha litt hår, både på kroppen og på hodet. Du kunne ikke ha mye, men du kunne ha noe. Nå kan du ikke ha noen ting!, utbryter Greer mens publikum bryter ut i latter.

Den kjente forfatteren og polemikeren fortsetter:

- Nå tar jentene laserbehandling til det ikke er et hårstrå igjen på dem. De er som salamandre. Hvorfor vil noen klemme en salamander? Hvis de ikke er en salamander selv da. Det er veldig rart, sier hun i intervjuet som kan sees i sin helhet på BBC.

Brazilian er et tilbakeskritt for kvinner Greer forteller at hun anså kvinners hårpleie som viktig også på 60-tallet, men at hun aldri trodde kultiveringen av hår ville bli så ekstrem som i dag. Det er spesielt trenden med å fjerne alt kjønnshår, med såkalt brazilian waxing, hun protesterer mot.

- Jeg trodde aldri vi ville komme til dette, der 13 åringer får fulle brazilians, noe som koster masse penger og gjør kjempevondt, fordi guttene tror at de som ikke har det er møkkete.

- Jeg forutså heller aldri anoreksi. Alt er blitt mye verre de tre siste tiåra, de åra der vi egentlig skulle ha jobbet for likestilling.