Anmeldelse Film «On The Basis of Sex»

Feministisk heia-film som gjør en spennende dame kjedelig

«On The Basis of Sex» yter ikke høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg rettferdighet.

SENTIMENTAL: Det har vært flere glansede, feministiske heia-filmer de siste årene. "On The Basis of Sex", om Ruth Bader Ginsburg, er ikke blant de beste. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«On The Basis of Sex»

Drama

Regi: Mimi Leder
Skuespillere: Felicity Jones, Armie Hammer, Sam Waterston, Justin Theroux
Premieredato: 5. april 2019
Aldersgrense: Tillatt for alle
Orginaltittel: «On The Basis of Sex»

«Feministisk heia-film som gjør en spennende dame kjedelig»
Se alle anmeldelser

FILM: Det er utrolig hvor kjedelige spennende mennesker kan bli når noen bestemmer seg for å lage film om dem.

«On The Basis of Sex» handler om nåværende høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, den gang hun var en ung og uredd jurist som kjempet for å gjøre det ulovlig å diskriminere på grunnlag av kjønn. Ginsburg er selv med i siste scene, og det slo meg at jeg egentlig skulle ønske at det var begynnelsen og ikke slutten på filmen.

Sentimental dusinvare

«On The Basis of Sex» er nemlig, og for det meste, kjedelig og sentimental dusinvare, doven og aktivistisk samtidig. Her er det snakk om å sette de gode opp mot de onde: Ruth, spilt av Felicity Jones, med sin rettferdighetssans, og, blir vi stadig forsikret om, uforlignelige hjerne, og ektemannen Marty, spilt av Armie Hammer, en upåklagelig støttende, klok og progressiv ektemann.

Mot dem står en forstokket garde av aldrende menn som snøfter og stirrer og er umotivert reaksjonære. Ruth og Marty får ideen om å angripe de diskriminerende lovene gjennom en skattesak der det er en mann som er blitt urettferdig behandlet, og slik snike inn en ny juridisk presedens.

Men når de vinner frem, er det naturligvis gjennom en av disse klossete, nølende, følelsesladede talene med fioliner i bakgrunnen, som ifølge en bestemt type amerikansk film er det eneste man trenger for å forandre Loven og Verden.

Feministiske fabler

Det har vært en rekke av amerikanske dramaer om historiske foregangskvinner de siste årene, glansede og lettfattelige og presentert som en slags filmatisk versjon av «Historien om»-bøkene. Fjorårets «Battle of the Sexes» var blant de mest spenstige, mens «Hidden Figures» og nå «On the Basis of Sex» blir for lettvinne, både i feiringen og fordømmelsen.

Filmene vinner imidlertid på at det er viktige og i utgangspunktet fascinerende begivenheter de skildrer, og at de kan fungere som lettfordøyde og velmente innføringsfilmer, kanskje særlig for unge seere, er ikke vanskelig å se for seg.

Birollen hjelper

Felicity Jones, med sitt barnlige utseende, er ikke spesielt godt egnet for en film der hovedpersonen skal bli gradvis eldre, og hun klarer ikke å gjøre et klisjéfylt manus mer levende. Hammer har mer av en gnist i rollen som ektemannen som uanstrengt glir inn i diplomatrollen hver gang den byr seg.

Men de som får det hele til å være litt interessant, en stakket stund, er Justin Theroux, som spiller den nøkterne menneskerettighetsadvokaten Mel Wulf og som har blikket på de lange linjene, og som er redd for å brenne alt det juridiske kruttet på en sak som kanskje ikke fører frem. I kjeklingen med ham er det omsider noe for tilskueren å tygge på. Ellers oppfordres vi bare til å delta i hyllesten av en heltinne som i denne tapningen ligner alle andre filmheltinner du har møtt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer