Feministiske chicks

Kvinnekampen er ikke over, mener Chicks on Speed. I kveld spiller elektropop-trioen som har inspirert jenter verden over, på Blå i hovedstaden.

Det blir garantert energisk på Blå i kveld når festivalen Ladyfest feirer kvinnedagen. På scenen står Chicks on Speed, kjent for sine konserter der gigantiske strikketøy, puppemonstre, neonkostymer og belter som blir til juksegitarer er blant ingrediensene.

For kvotering

Bandet som har inspirert tusenvis av jenteband verden over, mener kvinnekampen er kommet et godt stykke på vei, men det er fortsatt mye arbeid igjen.

-  For meg handler feminisme om frihet, likhet og uavhengighet. Det viktigste arbeidet nå er å kvotere kvinner inn i viktige posisjoner; som professorater og lederstillinger i bedrifter. Her må fordelingen vært 50/50 mellom kvinner og menn, sier Melissa Logan i Chicks on Speed til Dagbladet.

Multikunstnere

Sammen med Alex Murray-Leslie og Kiki Moorse dannet hun Chicks on Speed da trioen gikk på kunstakademiet i München i 1997. De var kunstnere som ville nå ut til et stort publikum, ikke bare de som søkte til gallerier. I Norge har jentene spilt ved flere anledninger, blant annet på Øyafestivalen i 2003.

Sexistisk navn
-
 Hvordan kom dere på bandnavnet?

-  Da vi startet opp var «chicks» et veldig sexistisk ord som ble brukt nedsettende om jenter. Ved å sette det i en ny sammenheng, fikk det en ny betydning, sier Alex.

I morgen, torsdag, holder trioen foredrag om sin vei fram til å bli et av de viktigste jentebandene. Den er atskillig lettere for dagens unge jenter, mener Chicks on Speed.

-  Med enklere og billigere innspillingsutstyr ligger veien åpen for at jenter kan drive med musikk på lik linje med gutter, sier Alex.

Hun har følgende råd til spillegærne jenter:

-  Vær uredd og gjør ting du liker. Ikke lytt til folk rundt deg - spesielt gutter - som sier at det du gjør er feil, sier Alex.

I FRONT: - Vær uredd, gjør ting du liker. Ikke lytt til folk rundt degsom sier at det du gjør er feil, er rådet Chicks on Speed gir jenter som vil gjøre som dem. Foto: Tina Winkhaus