URIMELIG KRITIKK: Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet kjemper for minoritetskvinner, skriver Marthe Solberg fra FpU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
URIMELIG KRITIKK: Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet kjemper for minoritetskvinner, skriver Marthe Solberg fra FpU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Innvandring og feminisme:

Feministiske debattanter bør heller kritisere de miljøene som faktisk diskriminerer

Det hjelper minoritetskvinner fint lite at det fremste tiltaket til feminister på venstresiden er å gå i 8. mars-tog og kjempe mot retusjering av reklame.

Meninger

Istedenfor å støtte tiltak for å integrere minoritetskvinner velger Amanda Schei å angripe budbringeren.

Dagbladets Amanda Schei skyter høyt og lavt mot Sylvi Listhaug i et innlegg 13 juli. Fremfor å fokusere på utfordringer og løsninger for minoritetskvinner velger Schei å tillegge Listhaug lumske motiver. Det bidrar ikke til noe av betydning utover at innvandringsliberale feminister kan klappe seg tilfreds på ryggen.

Schei stiller spørsmål rundt hvorvidt Listhaug egentlig bryr seg om innvandrere og kvinnesak. Det er fordummende for debatten og faller på egen urimelighet. Listhaug og Fremskrittspartiet kjemper for minoritetskvinner, og har flere ganger uttalt at vår tids kvinnekamp handler om kjønnslemlesting, tvangsekteskap og kvinneundertrykkende kulturer. Listhaug har i nær 20 år engasjert seg i denne typen saker, blant annet som helsebyråd i Oslo.

Dette engasjementet er også en av grunnene til at regjeringen la frem en omfattende stortingsmelding for integrering, og egen handlingsplan mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

De som derimot unngår å kritisere utfordringer blant minoriteter er feminister. Schei gjør som feminister flest, hun kritiserer marginale problemer som kvinnediskrimineringen i kristne miljøer. Større problemer som kvinneundertrykking i islamske miljøer, derimot, nevnes ikke med ett ord. Denne dobbeltmoralen er nok et eksempel på hvordan minoriteter sviktes av feminister.

Det hjelper minoritetskvinner fint lite at det fremste tiltaket til feminister på venstresiden er å gå i 8. mars-tog og kjempe mot retusjering av reklame.

Schei kommer imidlertid ikke unna store problemer i flere minoritetsmiljøer. Omfattende kjønnssegregering, barnehijab og tvangsekteskap, for å nevne noe. Det hjelper ikke å slå seg til ro med at "det tar tid" å fremme likestilling. Det er uakseptabelt at minoritetsjenter daglig opplever foreldres ukultur. Hvis vi skal få bukt med steinalderske holdninger må vi starte med å si at det ikke har noe i Norge å gjøre. Men for Schei og hennes feminister er det stigmatiserende mot innvandrere. Forstå det den som kan.

Fremskrittspartiet mener et viktig tiltak er å føre en restriktiv innvandringspolitikk. God integrering avhenger av hvor mange som kommer. Schei mener hverdagen blir ”verre for minoritetskvinner” når FrP sier dette. Det viser en mangelfull forståelse for hvordan integrering fungerer. Hverdagen blir ikke verre for minoritetskvinner av integrering.

Feministiske debattanter bør heller kritisere de miljøene som faktisk diskriminerer kvinner i stort omfang, nemlig enkelte innvandrermiljøer hvor det i 2016 ble rapportert hundrevis av trusler og vold, samt frykt for tvangsekteskap. I møte med undertrykkelse av jenter i et moderne og likestilt land som Norge er venstresiden taus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.