Femte bok om Lisbeth Salander er snart klar

Det kommer ny bok i«Millennium»-serien, og det norske forlaget har kjøpt den usett. 

SALANDER: Noomi Rapace hadde rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av de tre første bøkene i Stieg Larssons krimserie. I ettertid har det kommet enda et tilskudd i serien ført til pennen av David Lagercrantz. Nå er han i gang med den femte. Foto: Scanpix
SALANDER: Noomi Rapace hadde rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av de tre første bøkene i Stieg Larssons krimserie. I ettertid har det kommet enda et tilskudd i serien ført til pennen av David Lagercrantz. Nå er han i gang med den femte. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det kommer enda en bok i «Millennium»-serien. Det skriver Gyldendal forlag i en pressemelding.

Boka er skrevet av David Lagercrantz, og gis ut 7. september 2017, i blant annet USA, England, Frankrike og Tyskland.

– Jeg har akkurat lest førsteutkastet av den kommende boken. Det er fantastisk å få jobbe med David og en ny «Millennium»-story. Jeg er imponert over hvordan David lykkes med å ta opp uventede temaer og bygge overraskende intriger, sier forlagssjef Eva Gedin i Norstedts, i pressemeldinga.

Ifølge forlaget er det forlag fra et tjuetalls land som allerede har sikret seg rettighetene til å gi ut boka.

Spenning

SKRIVER: Forfatter David Lagercrantz er i gang med den femte boka om Lisbeth Salander. Foto: Scanpix
SKRIVER: Forfatter David Lagercrantz er i gang med den femte boka om Lisbeth Salander. Foto: Scanpix Vis mer

Gedin i Nordstedts lover at denne boka blir like spennende som den forrige.

Det er ennå ikke bestemt hva den femte boka i serien skal hete, men forfatteren skal være godt i gang med å skrive opplyser forlaget.

– Det var under en ferie med familien at jeg nok en gang begynte å tenke på Stieg Larssons fantastiske univers og en ny idé vokste frem. Det var ikke alltid bra for søvnen og nevrosen min, det er bra for boken, sier Lagercrantz, i pressemeldinga.

Store forventninger

- Både vi som forlag og leserne har nok store forventninger til denne boka, sier redaktør i Gyldendal Siren Marøy til Dagbladet.

Hun understreker at forlaget er svært fornøyde med at det kommer ei bok til i «Millenium»-serien.

Marøy understreker at hun er like spent på innholdet som fansen, for hun foreløpig ikke har lest et ord fra den kommende boka.

- Det er det bare redaktøren i Nordstedts som har, men jeg tror nok Lagercrantz har kommet enda mer inn i universet, sier Marøy.

Kritisk

Den fjerde boka i serien ble også skrevet av Lagercrantz, men det var Stieg Larsson som opprinnelig diktet opp universet der Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist kjemper mot mordere og et korrupt system.

Stieg Larssons tidligere samboer, forfatteren Eva Gabrielsson, hadde svært lite til overs for at Lagercrantz og forlaget har valgt å fortsette serien.

- Det verste er hvor trist Stieg ville vært. Han ville aldri la noen andre jobbe med sine litterære tekster. Han ville vært rasende. Hvem vet, kanskje han vil sende et lyn fra himmelen på lanseringsdagen, uttalte Gabrielsson i fjor.

Hun har også vært ute og oppfordret forfattere til å forsikre seg mot figurtyveri.

Gyldendal ønsker ikke å kommentere kritikken, men viser til Nordstedts forlag, som har inngått samarbeidet med Lagercrantz.