Femti Harry-millioner i formue

Nesbø tjente nesten dobbelt så mye som nærmeste krimkonkurrent.

HARRY-MILLIONÆR: Jo Nesbø har nesten femti millioner i formue, og tjente over åtte millioner kroner i fjor. Det gjør ham til Norges suverent rikeste krimforfatter. Foto: Lars Eivind Bones
HARRY-MILLIONÆR: Jo Nesbø har nesten femti millioner i formue, og tjente over åtte millioner kroner i fjor. Det gjør ham til Norges suverent rikeste krimforfatter. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

|||(Dagbladet): Jo Nesbø er uten tvil Norges rikeste krimforfatter. Med en formue på nesten 50 millioner kroner er det få som kan utfordre ham på den tittelen.

Nummer to på lista, Karin Fossum, har til sammenligning en formue på «usle» 5,7 millioner.

Dobbelt så mye
I fjor tjente Nesbø litt over 8,3 millioner kroner - nesten dobbelt så mye som Anne Holt, som er nestemann på inntektslista. Formuen økte med nesten seks millioner - fra 44 millioner, som han var notert med i fjor.

Det er sannsynligvis krimhelten Harry Hole som genererer størsteparten av inntektene hans. Åtte av hans totalt 15 bøker har Hole som hovedperson. Nylig ble det kjent at han har solgt filmrettighetene til Hole-boka «Snømannen» til et stort britisk filmselskap. Boka ligger for øyeblikket på andreplass på den britiske bestselgerlista.

Bøkene til Nesbø er totalt solgt til 37 land, og bare i Norge har bøkene hans solgt i over halvannen million eksemplarer.

Da Dagbladet kåret tidenes beste norske krimromaner i fjor, vant Nesbø publikumskåringen suverent. Han kapret de tre øverste plassene, og fikk samtlige av sine krimbøker med blant topp 13. Juryens favoritt var for øvrig Karin Fossum, også hun krim-millionær.

Deler med seg
Nesbø gjør også suksess med barnebokserien om Doktor Proktor. Den tredje boka i serien kom nylig ut, og føk rett til topps på den norske bestselgerlista første uka den var i salg.

Da er det kanskje ikke så rart at han velger å dele litt av Harry-millionene. I 2008 opprettet han Harry Hole-stiftelsen, som har som mål å bekjempe analfabetisme blant barn. Samtidig ga han bort alle inntektene fra boka «Hodejegerne» til stiftelsen. Hvert år deles det ut 500 000 kroner til et godt formål.