SAMFUNNSTJENESTE: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi kommer ut etter endt arbeidsdag fra Sagrada Familia i Cesano Boscone utenfor Milano, hvor han er i dømt samfunnstjeneste. En tydelig medtatt Berlusconi, som er idømt forbud mot å stille til valg, utkjemper en vanskelig valgkamp for sitt parti foran valget til Europaparlamentet. Tre nære medarbeidere er fengslet. Foto: REUTERS / Scanpix / Stefano Rellandini
SAMFUNNSTJENESTE: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi kommer ut etter endt arbeidsdag fra Sagrada Familia i Cesano Boscone utenfor Milano, hvor han er i dømt samfunnstjeneste. En tydelig medtatt Berlusconi, som er idømt forbud mot å stille til valg, utkjemper en vanskelig valgkamp for sitt parti foran valget til Europaparlamentet. Tre nære medarbeidere er fengslet. Foto: REUTERS / Scanpix / Stefano RellandiniVis mer

Fengselsfuglenes kamp

Silvio Berlusconi fører valgkamp i motbakke.

Kommentar

Til de italienske velgerne kan man nå stille følgende, litt uvanlige, spørsmål:

«Kan De tenke Dem å stemme på et parti med en leder som nå må pleie alderdomssvekkede som samfunnsstraff for storstilt skattesvindel mens han var statsminister, som har en gammel venn og nærmeste rådgiver som er fengslet i Beirut etter å ha flyktet fra Italia for å unngå å sone fengselsstraff for samarbeid med mafia-banden Cosa Nostra på Sicilia og som har en av sine tidligere ministre på tre taburetter i fengsel i Roma for å hjelpe en partifelle og tidligere folkevalgt til å flykte utenlands fordi han er dømt for å hjelpe mafia-banden n'Drangheta i Calabria og som for øvrig fikk ei luksus-leilighet rett over gata for Colosseum i Roma i gave, angivelig «uten å vite det», fra en eiendomsspekulant?»

Den som svarer ja på dette kan trygt stemme på Heia Italia (Forza Italia) og Silvio Berlusconi i valget til Europa-parlamentet 24. og 25. mai.

Idet Italias tidligere statsminister kom til sjukeheimen Sagrada Familia i Cesano Boscone utenfor Milano, for å hjelpe folk med alzheimer, skulle Kassasjonsretten, Italias høyeste ankedomstol, fastslå dommen over Marcello Dell'Utri, hans nære venn og rådgiver i alle år. Dell'Utri har vært medlem av Deputertkammeret og Senatet i Italia, samt Europa-parlamentet, for Berlusconis parti. Han er dømt til sju års fengsel for samarbeid med mafiaen på Sicilia. Like før Kassasjonsretten skulle stadfeste dommen flyktet Dell'Utri til Beirut i Libanon. Der ble han arrestert på et luksus-hotell med en stor pengesum. Italia krever ham utlevert.

Claudio Scajola satt på tre taburetter i Berlusconis regjeringer. Han er tidligere anklaget for å ha brukt flyselskapet Alitalia til private formål og for å ha opprettet ei flyrute som knapt andre brukte. I 2004 fikk han ei leilighet på 210 kvadratmeter foran Colosseum i Roma, dels betalt av en eiendomsutvikler og dels av et mystisk fond. Han hevder det skjedde uten hans viten, til allmenn latter, men han måtte gå av da dette ble avslørt i 2010.

Scajola sitter nå i fengsel i Roma, anklaget for å ha hjulpet Amadeo Matacena til å flykte fra rettens lange arm. Matacena satt i Deputertkammeret for Berlusconis parti. Han er dømt til fengsel i fem år for samarbeid med mafia-banden n'Drangheta i Calabria, sør i landet. Han flyktet til Dubai i De Forente Arabiske Emiratene, hvor han nå sitter arrestert. Derfra forsøkte han å flykte videre til Beirut, med hjelp fra Scajola, men ble holdt tilbake i Dubai.

Det går ikke bra på meningsmålingene heller for Berlusconi. Demokratisk Parti til statsminister Matteo Renzi leder klart, og Femstjernersbevegelsen til klovnen Beppe Grillo ligger også foran Heia Italia.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.