Fengslende bilder

Arno Funke (52) var forbryterkjendis i 1990-åra. Nå har tyskeren med norsk mor fått ny kjendisstatus som vitsetegner, maler og tekstforfatter.

BERLIN (Dagbladet): - Men helst hadde jeg blitt værende i Haugesund og ført et rolig, udramatisk liv, sier kunstneren.

Han viser fram sin utstilling av tegninger og akvareller i galleriet Postbahnhof, en ombygd godsbanestasjon i Berlin øst. Flere av verkene er fra Funkes drøye fem år bak murene.

Utstillingen har ført til at Funke igjen er blitt gjenganger i tyske massemedier.

I flere år har han forlystet leserne av satirebladet Eulenspiegel (Spøkefuglen), som har overlevd som kultmagasin fra det tidligere DDR. Der presenterer han sine elleville tegninger av tyske kjendiser innen politikk, sport og underholdning.

Ble sniffer

- Eulenspiegel-redaktøren henvendte seg til meg da jeg satt inne. Han hadde hørt at jeg var flink til å tegne.

Og Arno har tegnet siden skoledagene i Berlin-bydelen Rudow, dit moren hadde flyttet som 17-åring. Han utdannet seg som reklameskiltmaler. Som 24-åring brøt han opp og dro til Haugesund, ble hjelpemann på bygg, fast bestemt på å bli nordmann for godt. En kvinne fikk ham til å vende tilbake til Berlin. Der jobbet han som diskjockey og spesialiserte seg på å dekorere feite dollarglis og Harley-Davidson-motorsykler.

Arno ble ufrivillig sniffer der han sto i dampen fra lakk og løsemidler. Drikkinga var frivillig.

- Jeg ble syk, mistet balansen og konsentrasjonsevnen og ble deprimert inntil randen av selvmord. Jeg rettet pistolen mot tinningen, 38 år gammel. Så tenkte jeg: «Arno, gjør noe før du forlater denne verden.»

Arno presset varehuset KaDeWe til å betale seg en halv million mark i 1988.

- Det var overraskende enkelt. Jeg giftet meg med en filippinsk kvinne, fikk en sønn og dro på bryllupsreise til Haugesund. Men depresjonene ble ikke borte.

Da pengene tok slutt, slo han til mot varehuset Karstadt. Under dekknavnet Onkel Skrue (Dagobert på tysk) forlangte han en million mark - og økte summen etter hvert. For å understreke alvoret smelte han av noen bomber i varehusets avdelinger i Berlin og Hamburg. Over 20 ganger forsøkte politiet å overlevere pengene ved hjelp av fjernstyrte jernbanedresiner på avsidesliggende sidespor. I 22 måneder pågikk spillet før Arno ble arrestert. Han oppnådde å bli folkehelt.

- Men jeg fikk aldri ut mer enn et par tusenlapper, forteller han.

Angrer

Rik blir Arno heller ikke i frihet.

- Når jeg tjener over 900 euro en måned, må jeg betale for tort og svie. Jeg skylder fortsatt 2,5 millioner euro.

Han jobber med bok nummer to, skal på opplesningsturné og er med i en satirikergruppe.

- Jeg angrer på det jeg utsatte Karstadt-ansatte for. Men nå har jeg det moro. Selv når jeg er trist, kan jeg le av meg selv, sier Arno.

PÅ NYTT SPOR: Utstillingen i Berlin-galleriet Postbahnhof, som tidligere tilhørte det tyske postverket, er halvt norske Arno Funkes store gjennombrudd som tegner og maler. Jernbaneskinner spilte en viktig rolle også i hans forbryterkarriere.
ROCKVETERANER: The Rolling Stones på «geriatrisk turné», slik Arno Funke ser dem.